Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemvändardag i Lima

Få fler att flytta till Lima, det var syftet med lördagens Hemvändardag. Omkring 500 deltog och under dagen kunde man bland annat se på debatt, lyssna på föredrag och se på Sveriges bästa trollkonstnär.

På lördagsförmiddagen drog Lima Hemvändardag igång med företagsmässa och kringaktiviteter, man kunde bland annat prova på skidskytte, åka karusell och se på en av Sveriges bästa trollkarlar, Gaston, som med sina trick förvillade gammal som ung. Dagen i stort gick ut på att få fler att flytta till Lima och enligt en av arrangörerna, Per Mattsson, har konceptet Hemvändardag visat sig vara en riktigt bra grej.

– Det är andra året vi gör det här och början på en tradition. Det är ett framgångsrecept som involverar limfolket samtidigt som vi får visa upp för resten av Dalarna vad vi har här i Lima. Tillsammans kämpar vi för att utnyttja resurserna i bygden, berättar Per.

För att få fram konkreta förslag och tankar kring Limas framtid arrangerades på eftermiddagen en debatt med titeln "Hur gör vi för att få Lima att blomstra och bli ett attraktivt samhälle?" I debatten deltog bland annat Jens Lind, Maggie Grundén och Kurt Podgorski som diskuterade infrastruktur, vård och omsorg, utbildning, fritid, turism och sysselsättning. En av frågorna som debattörerna fick var "Om du fick förbättra en sak som ska lyfta Lima, vad skulle det vara?"

– Vi fick in en hel del svar och nu är nästa steg att renskriva anteckningarna, sammanställa dem, sålla ut det onödiga och arbeta med det som blir kvar, säger Per.

Under dagen kom det fram många bra saker och ett av områdena som ska tryckas på i framtiden för att locka fler invånare till Lima är Ungärde skola.

– Det har gjorts flera undersökningar och kontrollundersökningar på dem som visar att Ungärde skola är den bästa grundskolan i Sverige, det här är vår spjutspets för att locka hit fler barnfamiljer, berättar Per.

Han menar även att Lima måste spridas ut till framförallt stadsmänniskor som tröttnat på stan, både inom och utanför Sveriges gränser.

– I Lima har vi både det moderna och Huckleberry Finn stuket, det här måste spridas eftersom många inte är medvetna om det.

Efter debatten fortsatte deltagarna till bygget av det blivande Sixten Jernberg museet. Där berättade Per-Arne Oscarsson om bakgrunden till museet och att invigningen väntas till strax innan nästa års Vasalopp. I museet kommer Sixten Jernbergs alla priser att finnas för åskådan, totalt 12 fullskrivna A4-papper, plats för företagskonferenser och en servering för upp till en busslast med besökare.

– Museet ska göra skillnad för Lima och är något vi ska vara stolta över, berättar Per-Arne och fortsätter,

– När Sixten på sluttampen fick frågan om vilken medalj som betytt mest för honom genom åren kunde man vänta sig att det skulle vara något guld i en femmila tävling, men svaret han gav var det här huset, vilket vi är otroligt glada över.

Hemvändardagen avslutades på kvällen med middag för omkring 300 personer där trollkonstnären Gaston fortsatte att underhålla. Under kvällen bjöd även Västerdala Storband på musik av Glenn Miller och när natten låg tung och stämningen var på topp bjöd Little Boo & The Virgins in till en svängom.