Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänstpersonal vill se bevis för åtta år gammalt beslut

Om en dryg månad ska hemtjänstpersonalen i Djura börja sina arbetspass i Limsjögården i Noret.
– Men det finns inget beslut taget - vi vill ha ett riktigt beslut på papper! kräver personalen.
Politiker och tjänstemän är dock av en helt annan åsikt.

– Vi har under alla år fått hör att beslut om att flytta all hemtjänstpersonal under ett tak på Limsjögården fattades år 2004. Men nu har vi läst alla protokoll och det stämmer inte.

Det säger personalen vid hemtjänsten i Djura. Vid årsslutet är det meningen att de ska flytta ur sina lokaler i Djura och i stället börja sina arbetspass i Noret. Något som man ifrågasatt upprepade gånger.

– Det kan varken blir ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart, menar personalen som pekar på fler resor, längre avstånd till dem man besöker samt rent praktiska frågor som parkeringen vid Limsjögården som redan i dag har för få platser.

Men det man alltså främst protesterar mot är att arbetsförändringen genomförs utan att det finns ett beslut taget.

Kenneth Dahlström (C) är ordförande i utskottet för vård och omsorg och han liksom inblandade tjänstemän och politiker är av rakt motsatt uppfattning.

– Det finns visst ett beslut - vår tolkning är att det finns ett beslut, säger han till DT Falu-Kuriren.

Dahlström medger dock att ärendet under årens gång tidvis kan ha fallit mellan stolarna något, men menar ändå att det aldrig funnits några tveksamheter.

– Andemeningen har dessutom hela tiden varit att samla all hemtjänst under ett tak.

Hemtjänsten i Djura undrar om det verkligen kan bli några besparingar - hur kommenterar du det?

– Jag vet att de har gjort egna uträkningar som visar motsatsen, och så blir det säkert om man fortsätter att jobba på samma sätt som tidigare.

Hur skulle man kunna jobba annorlunda? De som behöver vård bor där de bor och behöver den vård de behöver?

– Vi håller på att genomlysa all verksamhet inom hemtjänsten för att se att vi jobbar på bästa och mest effektiva sätt. Det här handlar inte bara om Djura.

– Många vill till exempel jobba heltid och det här är ett sätt att kunna tillgodose sådana önskemål.

Den praktiska biten då - parkeringsplatser till exempel?

– Det är inga problem. Alla tjänstebilar har parkeringsplatser vid Limsjögården. Var personalen parkerar sina privata bilar är inte arbetsgivarens ansvar.

Och lokalerna?

– De kan mycket väl bli för trånga i framtiden när alla ytterområden ska in, men det finns andra lösningar på det problemet.

Vilka då?

– Jag kan inte säga exakt i dag, men det handlar om att tänka i nya banor.