Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänstpersonal ska utbildas

Rättviks kommun har fått tilldelat över 330 000 kronor av Socialstyrelsen för att genomföra utbildningar för personal inom äldreomsorgen.

Enligt verksamhetschefen för äldreomsorgen i Rättviks kommun, Tage Gradin, kommer kommunen erbjuda utbildning till personal som jobbar inom hemtjänsten och inte har en komplett undersköterskeutbildning.

– 60-75 procent av hemtjänstpersonalen är undersköterskor och vi kommer göra ett urval vilka som ska erbjudas vidareutbildning av de som inte har den utbildningen. De som har jobbat inom hemtjänsten i 30 år och snart går i pension är ju inte intresserade, säger Tage Gradin.

För att få kvittera ut pengarna måste kommunen redovisa resultat i antal inlästa poäng på utbildningarna. Undervisningen kommer att äga rum på Stiernhööksgymnasiet och komma i gång i december.

– Om det kommer bli så att kommunen ta över hemsjukvården från Landstinget, 2013, som det är tal om är det viktigt att ha undersköterskor som kan bedriva bra vård. Om vi inte hade fått de här pengarna hade vi nog inte kommit till stånd att vidareutbilda personalen, inte med den ekonomi vi har i kommunen idag, säger Tage Gradin.

Pengarna kommer ur Omvårdnadslyftet - en fyraårig satsning från regeringen på utbildning för personal inom äldreomsorgen.