Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemsöborna på dalaturné

Sommarens succéföreställning Hemsöborna åker nu ut på dalaturné. Den 27 september spelas den på Vasateatern i Hedemora.

Annons

Dalateaterns bejublade uppsättning Hemsöborna flyttar inomhus i höst. I somras hölls tolv utsålda föreställningar varav tre var extraföreställningar. Den spelades på Hellmansö i Runn, dit besökarna åkte med båt och blev mötta av Strindberg själv på bryggan.

– Det blir en utmaning att ta in pjäsen i scenrummet men ändå behålla skärgårds- och sommarkänslan, säger Caroline Rendahl som spelar pigan Ida.

Föreställningen kommer att spelas på sju ställen runt om i Dalarna i höst. I Hedemora är det amatörteaterföreningen Humus som är huvudarrangör, i samarbete med Säters kulturnämnd och Kultur- och fritidsnämnden i Hedemora.

– Vi får vara med om något stort och dessutom få in pengar så att vi kan överleva, säger Åke Ljungberg, ordförande i Humus.

– Det här är en klassiker som många känner igen. Många äldre går och ser den, tillägger han.

På varje ort medverkar lokala musiker och dansare, i Hedemora: Kristina Sigmundstad, Lena Casselbrant, Lars Melén, Eva Melén, Anneli Nordin och Mikael Nordin.

Strindbergs Hemsöborna är för många välbekant. Den handlar om värmlänningen Carlsson som söker lyckan hos den gamla änkan madam Flod. De bofasta på ön kommer på kant med finfolket som reser dit för sommarnöjen.

– Strindberg skrev ju om hur skärgården blev en plats för rekreation för det fina folket, medan den för de bofasta var arbete, säger Dalateaterns marknadschef Ann-Katrin Ekström.

– Det är en burlesk pjäs. Man skrattar mycket, men den är också sorglig och dramatisk med fattigdomen, trångboddheten och att inte få gifta sig efter hjärtat, säger hon.