Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemslöjden nysatsar

/
  • Christina Hallpers och Anna Lundgren iförda nya förkläden, designade och sydda av grannföretaget Natega Linnekläders Agneta Larsson. Tyget heter Lustgårdens blommor och har ritats av den unga designern Karin Holmberg.
  • Flodapåsöm.
  • Handmålade påskägg.

Här är föreningen som satsar – för sin överlevnad.
– Det här är en ovärderlig mötesplats för hemslöjds- och dräktintresserade, ett skyltfönster för lokal kultur och lokala traditioner, säger Floda Hemslöjdsförenings ordförande Anna Lundgren sedan den lilla hemslöjdsbutiken byggts om.

Annons

Hemslöjdsföreningen driver butiken i centrala Dala-Floda och för att få verksamheten att gå ihop ekonomiskt arbetar personalen – sedan flera år – ideellt.

– Vi är ett tiotal personer som ser till att butiken lever vidare, berättar föreningens ordförande.

Den är kommunens enda traditionella hemslöjdsbutik och bidrar till att hålla dräkttraditionerna vid liv och genom kurser till att sprida kunskap om olika hantverk.

– Vi har länge velat förnya butiken och utöka butiksytan så att vi kan visa mer lokalt hantverk, ha slöjdare i arbete och även ha kurser och prova på-aktiviteter, berättar Anna Lundgren.

För ett år sedan tog planerna fastare form och arkitekten Pernilla Norén kontaktades och kom med ett förslag. Sedan fick styrelsen bli en i mycket påtaglig bemärkelse arbetande styrelse.

– Vi tömde lokalen och en snickare från bygden började bygga om. Lagret har förvandlats till butiksyta och ersatts av ett "lager i butik". Nu har den "nya" hemslöjden öppnats, säger föreningsbasen och berömmer alla invånare som på olika sätt bidragit till förnyelsen.

Ombyggnaden är en del i en nysatsning som ska bredda hantverksintresset, bidra till att bevara dräkttraditionerna och rädda butiken. Och även om de ideellt arbetande "butiksbiträdena" är en väl sammansvetsad grupp välkomnar de fler in i gemenskapen.

Butiken är öppen fredagar och lördagar, men med stöd av fler hantverksintresserade hoppas de kunna öka öppethållandet och bredda verksamheten.

Annons