Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemslöjd prisades och visades

Det var traditioner och slöjd – som gick hem.
– Vi utsocknes är imponerade, förklarade Dalarnas Hemslöjdsförbunds ordförande Björn Grünewald efter dräktparaden under årsstämman i Dala-Floda.
Prisade blev också Gunilla Lärfars, Emma Frost och Kerstin Stenback.

Ett 70-tal personer från stora delar av Dalarna deltog i förbundsstämman.

I år fyller Svenska Hemslöjdsföreningars riksförbund 100 år, något som firas med bland annat en jubileumsutställning på Liljevalchs och utställningen Slöjd 2012 i Dalarnas Museum.

– Lokalt vill vi visa upp både den kända och den mindre kända sidan av hemslöjden i Dalarna. förklarar hemslöjdskonsulent Fredrik Eriksson

Men länsorganisationen firade redan häromdagen genom att under årsstämman uppmärksamma tre duktiga hantverkare och "frossa" i folklig färgprakt och hantverks- och sockendräktstraditioner.

De hantverkare som uppmärksammades var följande:

Gunilla Lärfars, Leksand, fick Dalarnas Hemslöjdsföreningars slöjdarstipendium bestående av valfri veckokurs på Sätergläntan, inklusive logi och 1 000 kronor till material. Hon, som formgett en del produkter och syr delar till Leksandsdräkten, får stipendiet för fortsatt inspiration och utveckling inom den textila slöjden.

Emma Frost, Mora, tilldelades Birgitta Sandströms pris på 10 000 kronor till en ung slöjdare eller hantverkare. Det är avsett för fortsatt satsning och utveckling inom den textila slöjden. Emma går tredje året på Sätergläntans sjöjdarutbildning och har tidigare läst textilvetenskap vid Uppsala universitet.

Kerstin Stenback, Leksand, fick ur Hilda Tillquists Linvävarfond ett stipendium på 5 000 kronor. Hon har visat stort kunnande som yrkesväverska till Leksands Hemslöjd, som hon försett med bland annat daldräll och plattväv, och stipendiet kan användas till studiebesök för fortsatt inspiration.

Styrelsen, den del som utses av förbundet, omvaldes och består av Björn Grünewald, Säter, ordförande, och Birgitta Sandström, Falun, Åsa Nyman, Rättvik, Per-Inge Mill, Falun, Carola Vintéus, Gussarvshyttan, Staffan Nilsson, Falun, och Lill-Karin Gustafsson, Dala-Floda.

De och övriga stämmodeltagare bjöds sedan, av Floda Hemslöjdsförening, på en visning av Flodadräkten med Carin Hökpers som sakkunnig konferencier – innan alla slöjdare gick, eller åkte, hem.