Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemsjukvården kommunaliseras

Det börjar nu klarna kring hur hemsjukvården i kommunal regi kommer se ut. Två tjänster tillförs och nattpatrullen integreras med hemsjukvården.
– Det kommer inte märkas att det har bytts huvudman, säger Ann-Louise Custersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Mas.

Arbetet med kommunaliseringen har pågått sedan hösten förra året då arbetsgrupper började utreda hur skiftet ska gå till.

Mellan den 25 och 27 oktober kommer centrala förhandlingar att pågå där ett inrangeringsavtal sluts för övergången. Förhandlingarna mellan kommun och facken är klar.

På vissa vis är det redan nu klart hur invånarna i kommunen kommer att påverkas den 7 januari, datumet som är satt för övertagandet. Telefonnumren kommer att ändras. Avgifterna ser ut att bli desamma.

– Vi tittar på de avgifter som landstinget har i dag. En önskan är att samtliga kommuner har samma avgift första året men därefter får fullmäktige ändra på det, säger Aina Gustavsson.

Fem personer arbetar i landstingshemsjukvården i Gagnef i dag och består av tre disktriktsjuksköterskor och två rehabiliterare. För att få ihop ett schema där hemsjukvårdsbehovet täcks dygnet runt behöver kommunen anställa två distriktssköterskor till.

Det tror också Aina Gustavsson, Ann-Lousie Custersson och Monica Setterlund är det enda orosmomentet. Tillgången på distriktssjuksköterskor är inte stor.

– Vi kommer gå ut med en annons på lördag och det är det säkert flera som gör. Tiden går fort nu, säger Aina Gustavsson.

Gagnefs kommun har en fördel genom Nattpatrullen. Den inrättades 2003 då Gagnefs kommun inte hade möjligheten att ge vård i livets slutskede. Den består av tre sjuksköterskor och tre undersköterskor i samarbete med Landstinget så att på så vis har Gagnef haft hemsjukvård på natten.

Som det är i dag är det väldigt få i kommunen som har sin rehabilitering i hemmet. Personalen på korttidsboende vårdar patienten hos sig och släpper denne vidare till landstingets hemsjukvård.

– Det kommer att omstruktureras så att personalen kan följa med i rehabiliteringskedjan. Där ser vi förbättringspotential för att jobba mer i hemmet. Rehabilitering i hemmet är det bästa, säger Ann-Louise Custersson.

Akuta och planerade besök kommer att kunna utföras av kommunen på uppdrag av primärvården. Vid exempelvis en lunginflammation ringer patienten till vårdcentralen som vanligt och den kan skicka sjuksköterska till hemmet. Tröskelprincipen gäller, det vill säga att där vård söks, där ges den.

– Jag får många samtal från folk som undrar vad som kommer hända. Vi kommer ha informationsmöten i västra och östra kommundelarna i början av december, säger Aina Gustavsson.