Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemsjukvården flyttas från landstinget till kommunen

Efter en stunds debatt beslutade ledamöterna i Vansbros kommunfullmäktige att godkänna avtalet med landstinget om att de ska ta över hemsjukvården. Bland annat kristdemokraten Torsten Larsson kände sig tveksam till de ekonomiska aspekterna.
Övergången är planerad att genomföras kring årsskiftet.

Flytten av hemsjukvården från landstinget har planerats sedan förra sommaren och det innebär bland annat att distriktssköterskorna flyttas från landstinget till kommunerna. All planerad sjukvård i hemmen ska kommunerna ansvara för, akuta sjukdomsfall ska däremot fortsättningsvis hanteras som tidigare. Detta ska ske över hela Dalarna och det sker samtidigt en skatteväxling mellan kommunerna och landstinget på 23 öre.

Formellt ska övertagandet ske från den 1 januari 2013, men i praktiken blir det inte förrän en vecka in på det nya året.

Det har under processens gång stått klart att några kommuner kommer att få sitta emellan i denna förändring och några kommer att bli vinnare. Men någon utjämning mellan kommunerna är inte aktuell.

Äldre med mycket vård från kommunen och med låga inkomster kan bli de som tjänar på reformen, eftersom de redan betalar maxtaxa för hemtjänsten så behöver de inte betala för sjukvård från distriktssköterska.

Sammantaget räknar omsorgsförvaltningen med att detta kommer att kosta Vansbro kommun cirka 3,5 miljoner kronor och skatteväxlingen beräknas ge cirka 2,5 miljoner kronor. Resten ska täckas in med avgifter och i dag får landstinget i Vansbro in cirka 700000 kronor i avgifter för dessa uppdrag.

Socialdemokraten Nall Lasse Andersson påpekade att det visat sig att det är små kommuner med åldrande befolkning som blir förlorare i den här reformen och att politikerna i Vansbro ska vara medvetna om detta.

Även Torsten Larsson var tveksam till de ekonomiska aspekterna, men yrkade i varje fall bifall till förslaget.

– Trösten är att det kan innebära en lindring ekonomiskt för de som har det allra sämst ställt, summerade Larsson.

Direkt efter beslutet skulle protokollet justeras för att begäran om skatteväxling skulle vara inne före 1 oktober och beslutet behöver två veckor för att vinna laga kraft.