Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemmasuccé i U23-SM

Borlänge Judo Club nådde fina framgångar i historiens första U23-SM.
Ett guld, två silver och två brons blev medaljutdelningen för arrangörsklubben, som nu laddar om inför nästa stora evenemang – senior-SM i maj 2013.

Det fanns goda förhoppningar om hemmaframgångar när Borlänge Judo Club stod som arrangör för historiens första U23-SM.

Och hemmakillarna gjorde ingen besviken.

Bäst gick det för 18-årige Jonas Björktorp i –81 kg-klassen, som blev svensk mästare efter seger i finalen mot Olle Mattsson, IK Södra.

Björktorp bröt ett mellanben i ena handen för fem veckor sedan och kunde inte göra sig själv rättvisa vid JEM i Kroatien några veckor senare.

Men nu var handskadan läkt och Björkgren gick enkelt fram till finalen, där det blev en hård och jämn uppgörelse med Olle Mattsson.

– Det var riktigt jämnt och matchen gick till förlängning, så kallad Golden score. Där lyckades jag kasta honom efter två minuter och ta hem guldet, säger Björkgren.

Det var ytterst nära att det blivit en final med två Borlängekillar i –81 kg-klassen, men Alexander Thorell, 22, fick ge sig i en stenhård semifinal mot Olle Mattsson.

– Det var oavgjort även efter förlängningen och då blev det domarbedömning. Den var oerhörd jämn, men domarna dömde till Olles fördel. Alexander var inte riktigt nöjd med ett brons, säger Michael Lagnelius i Borlänge Judo Club.

Kim Malmberg, 21, har haft stora skadeproblem de senaste tre åren och bland annat tvingats genomgå en knäoperation.

Malmberg tog sig fram till en match om guldet i –66 kg-klassen mot Fréderik Gourlay, Frövi, där han dock föll.

– Det känns skönt att få visa att jag är tillbaka. Det är klart att jag siktat på guldet, men samtidigt var det en landslagsman jag mötte. Jag har heller inte den grundträning som behövs, det märks i reaktioner och snabbhet, både när jag ska anfalla och parera.

Har du tävlat mot Gourlay tidigare?

– Ja, flera gånger, och han har bara besegrat mig en gång tidigare. Det var honom jag slog i finalen när jag vann SM 2009.

Jakob Björktorp i –90 kg tog silver efter finalförlust mot Peter Kovar, Norrköping och George Johansson i –73 kg bärgade ett brons.

Oliver Bergfalk i –73 kg och Lukas Berglund i –60 kg blev oplacerade.

Om sju månader är det dags för nästa stortävling i Borlänge Judo Clubs regi.

– Nästa år fyller klubben 50 år och då kommer vi att arrangera senior-SM och antagligen kommer det mästerskapet att avgöras i Maserhallen, säger Peter Nyvall i Borlänge Judo Club.