Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemmaskräll på Romme

Det finns nog ingen som kan alla skrymslen och vrår på Rommetravet lika bra som Bernth Martinsson. I hela 46 år (!) var han sportchef på banan innan pensionen nalkades för sex år sedan. Men det ska fortfarande mycket till innan han missar en travdag på Tunaslätten.

Annons

Särskilt inte en sådan kväll som i går. För andra året i rad körde man nämligen Bernth Martinssons lopp – ett för varmblod och ett för kallblod. Bernth själv i vinnarcirkeln och många gamla kusk- och tränarkamrater på plats.

-Man brukar ju få lopp uppkallade efter sig när man är död, så det här är ju roligare, konstaterade Martinsson.

-Extra roligt att man lagt mina lopp tillsammans med Charlie Mills Race. Den kuskmatchen med massor av stora profiler genom åren låg mig varmt om hjärtat.

Bland prisutdelarna i fredagens lopp märktes bland andra Olle Goop och Jim Frick.

-Olle och Jim symboliserar på något sätt mitt jobb på de båda Dalabanorna, sammanfattade Bernth.

Hur gick det då i loppen? Jo, på varmblodssidan gick segern till Solvalla, Erik Svensson och hans Prince Elliot.

-Fast jag försökte ju att köra bort honom idag igen när jag chansade invändigt. Fast nu löste det ju sig till slut ändå, sa Busen Svensson efter segern.

Bland kallbloden var det en Hudiksvallshäst som var bäst. Leif Jonsson i Bergsjö tränar Hulte Magnus som tog fjärde raka segern – den sjätte totalt i år. Bollnäskusken Jan-Olov Åberg satt i sulkyn den här kvällen.

Topploppen avlöste varandra. I hela sex av loppen väntade 100 000 kronor i förstapris. Elitloppsdeltagaren Sanity var på besök och startade i den sista V65-avdelningen. Och han gjorde ingen besviken.

-Han var nog till och med lite bättre än vad jag hade räknat med, sa tränaren Malin Löfgren som var lite bekymrad efter hästens genomklappning på Bergsåker för några veckor sedan.

-Då hade han en infektion, men sedan var han väldigt knepig i humöret också. Sakta men säkert har han dock hittat tillbaka och idag var han som han skulle igen.

Sanity behöll utan problem ledningen från innerspår. Väl i spets valde körande Johnny Takter att hålla ett jämnt 1.10-tempo. När sedan enda hotet – Gentle Tilly – galopperade kort före mål så var saken klar. Segertiden skrevs till det nya banrekordet 1.10,4a/1640 m.

Charlie Mills Race, långloppet över mastiga tre varv, bjöd på en riktig smällkaramell i form av hemmahästen Exclusive Pointer tränad av amatören Emma-Lina Haglund.

-Jag fattar ingenting, utbrast hon i vinnarcirkeln.

Kajsa Frick körde ett smyglopp i det längsta med Exclusive Pointer. Över upploppet kom han sedan flygande längst ut i banan och hann fram till seger – till drygt 63 gånger pengarna.

Rommechansen för de tre- och fyraåriga hästarna blev en triumf för Stig H Johansson-tränade Chapeau. Erik Adielsson skötte tömmarna bakom den tyskfödda hästen.

-Jag tycker att den här hästen har lyft sig två klasser de senaste tre-fyra månaderna. Det var ingen idé att vara med i någon körning från början, utan det gällde att köra den sista biten, menade Erik.

Chapeau vann på det nya rekordet 1.14,5/2140 m, allt medan storfavoriten Noble Knight kastade in handduken från ledningen.

PATRIK ANDERSSON