Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hem till byn för Calle Halfvarsson – därför väljer skidstjärnan att tävla för moderklubben

Det är sommarens hetaste övergång i skid-Sverige.
Och nu berättar Calle Halfvarsson varför han lämnar Falun-Borlänge SK för moderklubben Sågmyra SK.
– Jag har alltid velat komma tillbaka till Sågmyra SK och att kunna göra det när jag fortfarande har i världstoppen att göra och inte är en avdankad 45-åring, säger Halfvarsson.

Annons

Efter förra vinterns misslyckande då överträning i kombination med virusinfektioner i praktiken förstörde hela säsongen har Calle Halfvarsson gjort en nystart inför säsongen 2016–17.

Han har bytt tränare, från Jocke Abrahamsson till Ola Ravald och i slutet av förra veckan kom nyheten att Halfvarsson även byter klubb – från Falun-Borlänge SK till Sågmyra SK.

Därmed är cirkeln sluten för 27-åringen från Sågmyra som inledde sin skidkarriär i SSK.

Säkert överraskande för många runt om i skid-Sverige men för de som står Halfvarsson nära så kom det inte som någon överraskning.

– Redan 2006, när Calle lämnade oss för IFK Mora, sa han att "när han får tillräckligt mycket egna sponsorer så kommer han tillbaka till Sågmyra". Det är inte så att vi har tjatat på Calle, inte alls, men i juni tog Calle första kontakten med mig om klubbytet och på den vägen är det, säger Mats Hellberg, i dag sekreterare i Sågmyra SK och tidigare mångårig ordförande i klubben.

Under alla år i IFK Mora och Falun-Borlänge har Halfvarsson haft fortsatt starka band till sin moderklubb, som han representerat i löptävlingar som Vasastafetten och Norbergstafetten.

– När det blev klart att Falun skulle få skid-VM 2015 så sa jag att jag skulle fortsätta i Falun-Borlänge över VM och sedan gå tillbaka till Sågmyra. Nu blev det ingen övergång i fjol, det blev i år i stället. Jag vill tillbaka till Sågmyra när jag fortfarande har i världstoppen att göra och nu hoppas jag kunna ta SM-medaljer och helst då guld i Sågmyras färger. Dessutom hoppas jag att jag kan hjälpa klubben att växa och att det med mig i klubben även kanske kan inbringa lite nya sponsorer som gynnar de yngre åkarna.

Helena Moström, ordförande i Sågmyra SK, är förstås både glad och stolt att ha en världsåkare som Calle Halfvarsson tillbaka i klubben.

– Det är klart att det betyder jättemycket för oss i klubben att Calle är tillbaka i Sågmyra SK. Han har ju alltid varit en "Sågmyring" för oss, även om han tävlat för andra klubbar. Det är bara att titta på den hejaklack som fanns på plats när han tävlade vid VM i Falun. Han kommer att vara en stor förebild för våra barn och ungdomar och ett bevis för att man kan nå väldigt långt även om man kommer från en liten ort, säger Helena Moström.

Calle Halfvarsson är naturligtvis ett stort affischnamn för Sågmyra SK men klubben kommer att vara väldigt restriktiva med att ta hjälp av sin stjärna i marknadsföringssyfte.

– Vi kommer inte att störa Calle med en massa uppdrag. Huvudsyftet med den här säsongen är han ska vara i så bra form som möjligt till VM i Lahtis, säger Mats Hellberg.

Efter att övergången blivit offentlig så har Halfvarsson mötts av många reaktioner – och då bara positiva sådana.

– Jag har fått väldigt mycket positiva reaktioner när jag varit ute och tränat här hemma och även inom landslaget tycker man det är roligt att jag gått tillbaka till Sågmyra. Jag tror att folk tycker att det är roligare när det är en liten by som Sågmyra inblandat och vi får väl se om jag startat en trend i landslaget så att fler åkare går till mindre klubbar, säger han med ett skratt.

Hur har tongångarna i den klubb du lämnar, Falun-Borlänge, varit?

– Det har fungerat jättebra och det är inte några hard feelings mellan oss.

Även om Calle Halfvarssons klubbtillhörighet är Sågmyra SK, så kommer han bara att göra ett fåtal tävlingar under vintern för klubben.

Säsongspremiären i Bruksvallarna i slutet av november blir Halfvarssons första tävling i den röd-blå SSK-dressen och i övrigt är det bara i SM-tävlingarna som han representerar klubben.

Inför säsongen 2016–17 gör Halfvarsson, tillsammans med nye tränaren Ola Ravald, en del förändringar jämfört med fjolårssäsongen, som var ett enda stort mörker.

– Jag tränade väldigt bra förra sommaren och det var lite för bra. Jag var i väldigt bra form då, men jag tränade lite för mycket . Hade jag ett pass där jag skulle träna i två timmar så var jag ofta ute i två och en halv timme. Jag blev övertränad och det gjorde att jag inte kunde stå emot virusinfektioner under hösten och vintern. Den här sommaren har jag kunnat träna på bra, förutom en period efter midsommar då jag var förkyld, men träningsmängden är lite lägre än i fjol. Men det kan nog bli rätt bra i slutändan, det viktigaste är att jag håller mig frisk och hel.

Säsongens stora mål är VM i Lahtis i februari, där Halfvarsson tänker sig ett annat upplägg jämfört med mästerskapen på senare år.

– Som det känns nu så kommer jag nog att stå över sprinten och även sprintstafetten. Sprintbanan i Lahtis passar inte mig och då kan jag fokusera fullt ut på 15 kilometer och tremilen i stället. Skulle jag däremot ha presterat väldigt bra i sprinttävlingarna innan VM så får jag kanske tänka om.

Kommer du även att köra Tour de ski?

– Jag har inte bestämt mig, men jag tror det, säger Calle Halfvarsson.

LÄS ÄVEN:

Nu tränare för Halfvarsson efter fiaskosäsongen

Halfvarsson: "Jag har aldrig varit med om något liknande"

Sambon om Halfvarssons tunga tid: "Jag har varit så ledsen"