Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Helst inget rökande på kafferasten"

– Andra kommuner har infört rökförbud men det har fungerat dåligt. Vi vill inte ha något angiverisystem.

Annons

Det säger kommunens personalchef Anna Cederlöf. Vid nästa möte med kommunfullmäktige ska det tas beslut om ny policy för arbetsmiljön.

– Där ingår att vi vill ha rökfria arbetsplatser, men inte rökförbud. Vi vill inte införa någon form av sanktioner mot dem som röker utan i stället stötta och hjälpa dem som har intresse av att försöka sluta röka.

Cederlöf berättar att man kommer att inrätta platser utanför arbetsställena där det är tillåtet att röka, alltså en form av rökrutor. Rökrutorna med askkoppar kommer att placeras så pass långt i från arbetsstället att det inte är någon risk för att osläckta cigarretter orsakar brandtillbud.

Personalchefen menar att kommunen inte kan hindra anställda från att röka på lunchrasten.

Får de gå ut och röka på kafferasten?

– Helst inte, men det blir en arbetsledarfråga på respektive arbetsplats.

Den nya policyn om rökningen är föranledd av att kommunfullmäktige den 24 oktober i fjol sade ja till ett förslag från Timmy Li (FP) om att Ludvika kommun ska vara en rökfri arbetsplats.

Nu ett år senare är det dags att lägga fast detta i nya arbetsmiljöpolicyn.