Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helsingborg tar strid för importer

Annons

Helsingborg intensifierar sin kamp för att få använda fler än tre spelare från länder utanför EES-avtalet.

Klubben kräver att Svenska fotbollförbundet före den 1 juli håller ett extra representantskapsmöte för att ändra i bestämmelserna.

Helsingborg hade redan till lördagens möte med Elfsborg i supercupen, en match mellan allsvenska vinnarna och svenska cup-mästarna, planerat att använda fem spelare från länder utanför EES-länderna.

Men Helsingborg har fått ett muntligt besked från förbundet att de då riskerar att bryta mot reglerna och flyttas ner två divisioner. Klubben har därför backat men kommer att fortsätta driva frågan. Helsingborg kräver bland annat att man före den 1 juli håller ett extra representantskapsmöte för att ändra bestämmelserna.

I fotbollsförbundets nuvarande bestämmelser finns bara utrymme för tre spelare från länder utanför EES-avtalets länder i matchtrupperna. Det har Helsingborg sedan tidigare hävdat strider mot EU-bestämmelser eftersom unionen har ett samarbetsavtal, Cotonou-avtalet, med 78 länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet.

Som grund hänvisar klubben till Danmark, där Randers fått rätt i ett liknande fall som klubben drev mot det danska fotbollsförbundet.

Skillnaden i Danmarksfallet är att det danska förbundet redan hade en skrivning i reglerna om att ett obegränsat antal spelare från EU/EES-länder samt spelare från länder med associationsavtal med EU kan användas.

I de svenska tävlingsbestämmelserna finns inte något sådant tillägg, vilket kan ge det svenska förbundet visst manöverutrymme. Det danska fotbollsförbundet ansåg sig dock tvingat att ge Randers rätt och tillåta ett obegränsat antal spelare även från Afrika. Men det danska förbundet tänker försöka täppa till det kryphålet när säsongen är över i sommar.

Lars-Åke Lagrell, Svenska fotbollförbundets ordförande, sade till TT i förra veckan att något extra representantskapsmöte inte är inplanerat, det som Helsingborg nu kräver. Men Lagrell inser att problemet kommer att kräva en lösning.

TT

Mer läsning

Annons