Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helmer Strömbäck

Helmer Strömbäck, Hedemora, har gått bort vid en ålder av 77 år.

Han sörjs närmast av syskon och syskonbarn med familjer, väninnan Dagny samt många vänner.

Helmer föddes i Lund, där familjen bodde fram till 1940, då vi dels evakuerades till Dalarna på grund av den tyska ockupationen av Danmark den 9 april, dels flyttade till Uppsala, där vår far Dag Strömbäck fått en tjänst som chef för dåvarande Landsmåls- och Folkminnesarkivet.

Vi var fem syskon, som alla fick vår skolutbildning och en stor del av vår fortsatta utbildning i Uppsala.

Något som kom att spela en minst lika stor roll för oss var Djuphällens gård utanför Hedemora, där föräldrarna Ester och Dag startade ett jordbruk med hästar, kor, grisar och får som skulle göra oss självförsörjande i kristiden 1940–1945. Vi överlät skötseln av gården till en arrendator under terminerna, och under sommarloven deltog vi flitigt i arbetet med slåtter och skörd samt trädgårdsarbete.

Helmer trivdes oerhört bra på gården och skulle helst ha stannat där året runt, om han inte varit tvungen att gå i skolan.

Senare i livet blev det också så, att han under tre år skötte gården med tillhörande skog och lärde sig allt om traktorer och dåtidens skogsmaskiner.

Detta och mycket annat har Helmer skildrat i boken Djuphällen. Gården vid älven, som med hjälp av mamma Esters dagböcker, egna anteckningar och dagböcker ger en familjehistorisk och kulturhistorisk bild av vardagslivet på landet i Södra Dalarna 1940–1980. Boken utgavs 2002 på Helmers eget förlag HörnbOrdet.

Helmer var utbildad el- och teleingenjör, gjorde militärutbildningen som signalist och använde senare sina kunskaper för arbete hos Philips i Stockholm och som frilansskribent hos Läroboksförlaget Liber.

I det nyförvärvade torpet i Hörnbo, Nås by, drev han sedan slutet av 1990-talet den egna firman Textservice och sitt förlag. Tack vare den nya tekniken kunde han sköta det mesta av arbetet vid sin dator.

Förutom jordbruk, skog och maskiner samt elektronik hade Helmer också ett annat stort intresse: musiken. Det måste ha varit i början av 1950-talet, som han skaffade sitt första dragspel.

Både intresset och skickligheten utvecklades mer och mer och Helmer spred glädje omkring sig vid födelsedagar, midsommarfirande och vid allsångsstunder i Hedemora.

Ännu för ett halvår sedan spelade han till Carl-Erik Johanssons sång och gitarr vid tisdagsträffar på gamla Gussarvsgården.

Alfhild Bona-Bjarne

född Strömbäck