Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellre gangsterfilm än att biblioteket är kvar

Ni läsare som följt mig här på ledarsidan sedan jag blev dess redaktör för litet drygt ett år sedan vet att jag har några käpphästar. Jag vill att kommuner ska ägna sig åt sin kärnverksamhet, det vill säga kultur, skola, civilsamhälle och omsorg.

Jag skulle önska a) väsentligt mindre kreativitet vad gäller utgifter på näringspolitikens område och b) att kommunledningarna faktiskt tog fram en miniräknare och frågade sig "vad ger det här kommunen om vi satsar på det"?

Från höger till vänster struntar politiker i detta. Någon miniräknare kommer aldrig fram. I stället hänvisas nästan jämt till att nya utgifter, som tas fram med anmärkningsvärd fantasi, endera "sätter kommunen på kartan" eller höjer omsättningen i företagen i kommunen.

Det är som att kommunledningar helt enkelt inte begriper att företag inte betalar kommunalskatt eller att näringslivets intressen ju inte är identiska med skattebetalarnas.

Näringspolitik är långsiktiga saker, som ska syfta till att arbeten skapas och blir kvar, och att nya skatteinkomster genereras.

En trogen läsare ringde mig i förra veckan, sedan det blivit klart att Borlänges skattebetalare ska stödja produktionen av gangsterfilmen Vitt skräp med en kvarts miljon. Eftersom han är en man med glimten i ögat föreslog han ett alternativ till huvudrollsinnehavaren Ola Rapace; rollen vore som klippt och skuren för kommunalrådet Jan Bohman (S), menade läsaren.

Jag slängde ur mig förslaget på twitter, där jag gärna debatterar, länkar, kommenterar, svarar på frågor och ställer dem själv. Jag fick ett talande mothugg av just Bohman och vi resonerade i offentligheten om gangsterfilmen:

Jag: Läsare ringer arg på att Borlänge satsar pengar på gangsterfilm med Ola Rapace. Läsaren tycker kommunalrådet kan spela gangsterboss i stället

Bohman: Då bör ledarredaktören upplysa om att satsningen ger mångfalt tillbaka i jobb som ger skatteintäkter som skapar välfärd

Jag: Så gärna. Jag länkar gärna till en uppställning av hur kalkylen för skatteintäkterna i detta fall ser ut.

Bohman: Mail i din box nu, med tjänsteskrivelsen

Jag: Tackar!

Jag: Har noga läst dokumenten. Hittar inte ett ord om nya jobb och/eller nya kommunala skatteinkomster. Bara om omsättning i företag.

Bohman: Jobb via övernattningar, mat, div. hantverkare o statister. Avtal att lägga minst lika mycket pengar som vi satsar. Vad saknas?

Jag: Företag betalar inte kommunalskatt. Var är kommunens inkomstkalkyl?

Bohman: Vi ger företagen förutsättningar att anställa, se även Filmpol nord och Film i väst - forskning finns.

Jag: Det finns ingenting som säger att den tillfälligt höjda omsättningen inte klaras av med ordinarie personal. Du har ingen kalkyl.

Bohman: Att inte agera är också ett sätt att hantera näringslivet - även om vårt sätt att räkna inte behagar

Jag: Vilket är ditt sätt att räkna, egentligen? Du argumenterar ju här för att slippa räkna på kommunens intäkter?

Bohman: Jag argumenterar för att filmen genererar intäkter i bygden, att staden uppmäksammas, att erfarenheter bekräftar detta.

Jag: 1. Borlänge skildras som gangsterstad. 2. Istället för en inkomstkalkyl hänvisar du till "erfarenheter". Bättre kan du, Jan.

Ordväxlingen är typisk. Skattebetalarna ger filmbolaget 150 000 kronor i snabba cash och kommunen lovar ställa upp med "pratiska insatser" värda ytterligare 100 000 kronor. Filmbolaget förbinder sig att köpa "bränsle till bilpoolbilarna, vandrarhems- och hotellboende till produktionspersonal och skådespelare, samt råvaror till maten som kommer att tillagas av Borlänge kommuns personal".

Jag säger det igen: Om inte mackarna behöver anställda ny personal för dessa tankningar, vandrarhemmen, restaurangerna och hotellen inte tar in ny- eller extrapersonal och betalar ut löner man annars inte skulle gjort, så ger inte skattebetalarnas satsning en enda krona i nya skatteinkomster i Borlänge. Filmbolaget kommer att vara i Borlänge från den 24 mars till den 6 april. Sedan är filminspelningen slut. Tack och hej!

Antagandet från Film i Dalarna om att gangsterfilmen Vitt skräp kommer att gynna turismen i Borlänge, förhåller jag mig, milt sagt, skeptisk till.

250000 kronor kommer inte att välta Borlänge kommuns ekonomi. Det är en mycket liten summa i en kommun som omsätter runt 2,6 miljarder.

Men principen är intressant. Politik är prioriteringar.

För ett drygt år sedan slogs invånarna i stadsdelen Domnarvet för sitt bibliotek, av kommunens dåvarande bibliotekschef beskrivet som det stora stadsbibliotekets bästa filial. 800 namn samlades in och överlämnades till kultur- och fritidsnämndens ordförande Ola Brossberg (S).

Det var förgäves. Biblioteket stängdes.

Hur stor besparingen var? Jo, 300000 kronor.

Makthavarna tycker tydligen det är viktigare att det spelas in en gangsterfilm om Borlänge än att kommuninvånarna i Domnarvet ska få ha kvar sitt bibliotek.