Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helikopter i egen regi

En stor majoritet i landstingsstyrelsen vill ha en ambulanshelikopterverksamhet i egen regi - tillsammans med Värmland.
– Det här blir billigare och bättre än alla andra alternativ, säger landstingsråd Ingalill Persson (S).

Under måndagen hade landstingsstyrelsen valt att hålla sitt möte i Mora. Inte minst berodde det på att flera ärenden berörde sjukvården i norra Dalarna och Mora lasarett.

En het fråga var driftsformen för landstingets ambulanshelikopterverksamhet, som enligt planen ska startas i Mora under sommaren 2015.

Centerpartiet och Kristdemokraterna ställde sig bakom majoritetspartiernas förslag att driva verksamheten i egen regi tillsammans med Värmland - i ett kommunalt förbund. Moderaterna ville ha en entreprenadlösning. Folkpartiet menade att satsningen i sig var fel.

– En övertygande majoritet tycker som oss. Den här lösningen gör att vi även kan delta arbetet för den nationella samordning av ambulansflyg som växer fram mellan landstingen. Denna lösning var också den enskilt billigaste. Jämfört med en entreprenadlösning tjänar vi 11 miljoner kronor per år i driftskostnad, säger Ingalill Persson.

För Centerpartiet är den nationella samordningen viktig.

– För en rättvis akutsjukvård i hela landet är det här rätt väg att gå. Det här är framtidens ambulansakutvård, säger oppositionsråd Lena Reyier.

Enligt den utredning som ligger till grund för förslaget kommer satsningen rädda 25 liv extra per år i Dalarna.

– Och det är det viktigaste. Det är så oerhört viktigt att svårt skadade snabbt kan komma till specialistsjukvård, säger Ingalill Persson.

Under mötet informerade landstingsledningen även om den planerade 350-miljonerssatsningen i ett nytt vårdblock i Mora.

– Beslut har tidigare tagits. Pengar finns avsatta. Ett nytt block ska byggas. I projektet ingår även en ny ambulansstation och en ny helikopterplatta. Planen är att börja bygga under 2015. 2017 ska satsningen vara klar, säger landstingsråd Gunnar Barke (S).

Landstingsstyrelsen beslutade även att utreda en primärvårdsjour vid Mora lasarett - samt en palliativ vårdavdelning (vård i livets slutskede) med 4-8 platser. I höst ska utredningarna vara klara för beslut.

– Falun har nyligen fått palliativa vårdplatser. Behovet av detta finns också i norra Dalarna. Det handlar om att ge behövande en värdig vård. Alla klarar inte av att sluta livet hemma. En del behöver extra resurser, säger landstingsråd Ann-Catrin Lofvars (Mp).