Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helikopter hittade silvergruvan?

Den gruva i Sverige och Europa som haft högst silverhalt är Harmsarvets silvergruva öster om Grycksbo och ända sedan den bröts ut 1980 har prospekterarna letat efter huvudmalmen.

Mitt emellan Grycksbo och Bjursås, söder om sjön Rappsmälingen finns kanske Faluns nya silvergruva.

Ända sedan Harmsarvets gruva bröts har Boliden, Ludvika Mining, Rio Tinto, IGE och Drake Resources och Tommy Pedersen letat och letat.

– Vi har hittat något när vi lät Skytream flyga över Rappsmälingen. Det är många som borrat där genom åren men det vi sett verkar vara så att man borrat på båda sidor om det vi hittat, säger Tommy Pedersen.

Nu har han överlåtit undersökningstillståndet till ett nytt bolag som är under bildande, Ore Exploration AB.

Tommy Pedersen säger att det geologer lärt sig av fynden djupt nere i berget i Garpenberg är att malmkropparna kan vara mycket smala och enda sättet att se vad som finns nere i berget är att borra.

Harmsarvets silvergruva hittades 1937 av Boliden och var ett resultat av blockfynd. 1980 bröts en mycket silverrik malm som var så rik att den inte behövde anrikas i Garpenberg utan gick direkt till smältverket i Rönnskär. Man hittade också lite guld. Om det är huvudmalmen till Harmsarvet som Tommy Pedersen hittat så kommer det snart att visa sig för Pedersen har hos Bergsstaten lämnat in arbetsplaner för inledningsvis fyra diamantborrhål.