Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helig källa kan ha orsakat fuktskador för 15 miljoner

Den över 500 år gamla kyrkan i Grangärde har drabbats av så stora fuktproblem att hela golvet förmodligen måste brytas upp.
– Kyrkan förfaller successivt, så något måste göras, säger kyrko- och fastighetsföreståndare Roland Persson.

Roland Persson och Gränge-Säfsnäs församlings kyrkoråd har känt till problemen en längre tid, men det var först under söndagens kulturarvsvandring i kyrkan som allmänheten fick nys om dem.

– Det är väldigt fuktigt i kyrkogolvet, vilket visar sig i form av putssläpp på socklarna. Även pelarna inne i kyrkan är blöta, säger Roland Persson.

Enligt den konsult som församlingen har anlitat ska fuktigheten i golvet vara "100-procentig".

– Det beror förmodligen på att det är dåligt dränerat runt kyrkan samt att det ligger fel material under den gjutna plattan. Det trycker på markfukt underifrån.

Overifierade uppgifter gör även gällande att kyrkan ska vara byggd ovanpå en "helig källa".

– Ja, man tror att det ligger en källa under kyrkan. Det är väl kanske inte så bra, säger kyrkorådets ordförande Anna-Karin Andersson.

Hur fuktproblemen ska åtgärdas är än så länge oklart, men enligt Anna-Karin Andersson kan det bli aktuellt att dränera om hela kyrkan.

– Det kostar säkert mellan 15 och 20 miljoner kronor. Vi kommer behöva riva ut allt i kyrkan eftersom det är golvet som ska upp.

Församlingen har nu påbörjat arbetet med att söka så kallad kyrkoantikvarisk ersättning för att kunna finansiera åtgärderna.

Den kyrkoantikvariska ersättningen, totalt 460 miljoner kronor per år till och med 2014, delas ut av staten till Svenska kyrkan att förfoga över.

Pengarna är öronmärkta för underhåll av kyrkobyggnader och Västerås stift, i vilket Gränge-Säfsnäs församling ingår, förfogar nästa år över närmare 40 miljoner kronor av den kyrkoantikvariska ersättningspotten.

Gränge-Säfsnäs församling kan dock få sitt bidrag beviljat först 2014.

– Det är en massa formella beslut som måste tas efter vägen, så det är framförhållningen man måste ha. Man kan få mellan 75 och 90 procent av kostnaderna i bidrag. Vi är hoppfulla, säger Anna-Karin Andersson.

De som har planer på giftermål eller dop i Grangärde kyrka behöver dock inte oroa sig över att behöva byta kyrka.

– Nej, kyrkan kommer att vara öppen precis som vanligt fram tills åtgärderna påbörjas. Det ligger ett par år fram i tiden, lugnar Anna-Karin Andersson.