Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helhetsgrepp mot hemlösheten

Kommunen tar ett helhetsgrepp om hemlösheten.
1 december ska ingen behöva sova under en bro i Borlänge.
– Vi löser de akuta problemen och presenterar en färdig plan mot hemlöshet under våren, säger Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

I dagsläget finns runt 25 hemlösa i Borlänge, enligt kommunens senaste redovisning. Ett fåtal är uteliggare - och saknar tak över huvudet.

Vid en presskonferens på onsdagen presenterades initiativ som nu tas - ett arbete har påbörjats i dagarna.

– Det handlar om ett helhetsgrepp och en plan ska vara klar i mars/april. Det kan handla om att bygga ett nytt boende, men också andra frågor. Ytterligare platser för ensamkommande flyktingbarn är en bit, säger Kenneth Persson.

Utvecklingschef Ralf Hedin får i uppdrag att leda arbetet. Ett mål är bättre samordning mellan kommunens olika verksamheter, med Tunabyggen och andra aktörer. Syftet är att ingen ska bli hemlös eller hamna mellan olika stolar på grund av samsjuklighet.

– Samsjuklighet innebär att man har två eller flera sjukdomstillstånd samtidigt och är vanligt vid psykisk sjukdom och vid missbruksproblem. Idag förekommer det att dessa människor inte får den hjälp de behöver för att de vandrar mellan olika instanser eller hamnar mellan stolar, säger Kenneth Persson.

Paulina Karlsén, verksamhetschef sociala sektorn, säger att det redan sker samverkan, med exempelvis Tunabyggen och landstinget.

– Men vi kan vässa oss och vi ska fånga upp signaler om risk för hemlöshet tidigare.

Det har förekommit att personer med flera problem, som missbruk och psykisk ohälsa, skickas runt. Missbruksvården kan bedöma det som psykisk sjukdom, och psykvården som missbruk.

– Inom omsorgen har vi fall där vi hade kunnat gå in med boendestöd eller hemtjänst men där det inte finns någon bostad att gå till, säger Paulina Karlsén.

Ralf Hedin menar att arbetet ska bygga på den kunskap som redan finns. Alla berörda ska nu samlas för att skapa en gemensam bild, och reda ut vem som ansvarar för vad och i vilken ordning saker och ting ska göras.

En referensgrupp bildas, Kenneth Persson menar att Ria och Verdandi kan ingå i denna, då kommunen sedan tidigare har samarbete med dem i liknande frågor.