Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

''Helgdagis'' på försök i Sälen

Annons

Förslaget innebär att man ska ha en helgöppen förskoleavdelning, under förutsättning att det blir minst 20 barn anmälda.

Vinterns försök ska pågå från december-januari till och med april. Sedan ska det utvärderas, både vad gäller behovet och kostnaden.

En utredning som gjorts i Sälen tyder på att det finns behov av helgöppen förskola i Sälen under vintersäsongen. Många föräldrar har arbeten som kräver att de jobbar under helgerna. Nu ska förvaltningen först göra en enkät för att fastställa det verkliga behovet av ''helgdagis''.

Kommunen har egentligen ingen skyldighet att ordna barnomsorg på kvällar och helger.

- Men det finns en uttalad politisk vilja att svara upp mot behoven av helgöppen förskola, säger Ola Olin (V), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Malung-Sälen.

Situationen för föräldrar i Sälen bedöms vara speciell i och med att många barnfamiljer är inflyttade. De har inget eget nätverk med släkt och vänner som kan hjälpa till med barntillsyn då föräldrarna har jobb som innebär att de måste arbeta under helger.

För några år sedan gjorde kommunen också ett försök med helgöppen förskola i Sälen, men det blev kortvarigt.

Den gången visade det sig att behovet var betydligt mindre än det hade getts sken av. Efterfrågan var liten, kostnaden per barn blev mycket hög och försöket avslutades.

- Men nu är vi redo att prova igen, säger Olin. Det här är ju även en övergripande näringspolitisk fråga i den speciella bransch och miljö som turistnäringen i Sälenfjällen utgör.

Kostnaden för en helgöppen förskola under säsongen beräknas till drygt 300 000 kronor.

Det nya försöket i Sälen kommer också att ligga till grund för framtida ställningstaganden när det gäller helgöppna förskolor i hela kommunen.

Mer läsning

Annons