Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Nyman: Striden om nya kulturhuset delar Falun – bara en av många frågor som påverkar människors vardag

 
Striden om kulturhusen
Visa alla artiklar

Dalarnas största kommun med nästan 60 000 invånare har stora möjligheter men lika stora och svåra utmaningar i dag och i framtiden.

Beslut om hur Falun ska utvecklas – eller för den delen kanske avvecklas – påverkar, berör och engagerar i människors vardag.

Så vad är det för framtid som väntar?

Nu borrar vi på Falu Kuriren ner oss i frågorna som rör åren som kommer i artikelserien ”Framtidens Falun”.

Vad har de förtroendevalda politikerna för visioner för Falun i framtiden?

Vad står egentligen Falun för i dag?

Vad är det som får människor att satsa sin framtid i kommunen och vilja bo här?

Vad har de lokala förtroendevalda politikerna för visioner? Det är ju de som har möjlighet att påverka, som ska lyssna på folket och föra invånarnas talan.

Den senaste tiden har vi haft en intensiv debatt om ett kulturhus i Falun med olika viljor om att bygga om eller bygga nytt. Politikerna är rörande överens om det billigare alternativet, medan många – inte bara de kulturengagerade – vill satsa på ett helt nytt hus. Tidningens insändar- och debattsidor har fyllts med kritiska inlägg varvade med djärva idéer och konstruktiva lösningar.

I serien Striden om kulturhusen granskar vi hur byggnaderna används – eller inte används

På torsdag går kommunfullmäktige till beslut i frågan, där detaljplanen för att satsa på Kristinehallen med största sannolikhet klubbas igenom av politikerna.

I Falu Kurirens artikelserie “Striden om kulturhusen”, som startar i dag, granskar vi de tre byggnaderna det står emellan, hur de används eller inte används.

Kulturhuset tio 14 blev inte alls det sjudande kulturcentrum det var tänkt. Det kan du läsa mer om här.

Magasinet har kantats av strider – och haft massor av publik. Nu öppnar kommunen för att köpa den gamla byggnaden.

Nya Kristinehallen blir inte ett konserthus – utan en arbetsplats.

Kommunledningen har fått kritik för att ha kört över folk, för att inte lyssnat eller svarat på frågor. Sist i artikelserien berättar kommunalrådet Joakim Storck (c) om missarna och rädslan för ytterligare en havererad satsning.

I ett levande samhälle som Falun är det här frågor vi vet ligger nära hjärtat, det som folk snackar om

Faluns framtid och utveckling är förstås mycket mer än bara ett kulturhus. Där finns såklart också de vardagliga frågorna som är viktiga i människors liv.

I den journalistiska satsningen ”Framtidens Falun” inryms även ämnen som centrumhandeln och rädslan för ett döende centrum när nya affärsområden etableras utanför, trafiken genom stan och parkeringarna som är ett evigt trätoämne, användandet och utvecklingen av hela Lugnet-området med de ständigt påhoppade hoppbackarna och såklart även stadsdelars och mindre orters möjligheter till levande områden med service, skola och kommunala anläggningar. För en tid sedan berättade vi om Ica-handlaren Mats Andersson i Slätta som är oroad över kommunens plan, eller brist på plan, för hela området.

I ett levande samhälle som Falun är det här ytterst relevanta ämnen, det som folk snackar om och bryr sig om. Vi vet att det finns massor av tankar, synpunkter och idéer.

Vi lyfter på stenarna och lägger örat mot marken för att lyssna av vad som verkligen engagerar Faluborna

Därför vill jag uppmana dig att göra din röst hörd. Skriv en debattartikel eller insändare och dela med dig. Först ut är som sagt frågan om ett kulturhus i Falun.

Finns det annat vi borde prata om som är viktigt för kommunen i framtiden? Hör av dig till oss med tips på tips@dt.se.

I Falu Kuriren och på sajten dt.se kan du redan i dag och framöver kunna läsa om många av dessa intressanta frågeställningar. Vi lyfter på stenarna och lägger örat mot marken för att lyssna av vad som verkligen engagerar Faluborna.