Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Nyman: Pandemin påverkar vilka som har makt – därför ser nya 100-listan annorlunda ut

 
Dalarnas hundra mäktigaste 2020
Visa alla artiklar

För andra året i rad utser vi nu de 100 mäktigaste i Dalarna.
Vår lista visar vilka som har makt. Den som syns utåt och den informella som skvallrar om vad som händer bakom kulisserna.

Förra årets hamnade Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i topp bland annat med tanke på den stor möjligheten att påverka transportsystemet i hela landet – och hastighetsbegränsningar i Dalarna.

Den kaxiga bilden på henne i den röda soffan säger rätt mycket. Och hon höll själv med om att hon har möjlighet att utöva makt.

Detta corona-år har mycket ställts på ända. Vi har tvingats omvärdera vad som är viktigt i våra liv, tänka på hur vi beter oss mot varandra i vardagen och ständigt våndas över om vi tar tillräckligt mycket ansvar och hänsyn. Social distans och handsprit har blivit vardag.

Vad som är i fokus ett år kan vara mindre viktigt ett annat. Makt är en färskvara

Detta corona-år har det också blivit extra tydligt att viktiga samhällsfunktioner måste fungera när vi hamnar i kris. Fokus har legat på smittspridning och vaccinering, på de grundläggande behoven av vård och omsorg.

Utan att säga för mycket har det satt sin prägel på listan jämfört med de personer i Dalarna som vi kunde konstatera hade makt 2019. Maktbalansen ändras. Vad som är i fokus ett år kan vara mindre viktigt ett annat. Makt är en färskvara.

Vissa namn finns inte med längre bland topp 100. De har inte gjort lika stort avtryck eller kanske lämnat sina uppdrag eller har positioner som inte varit lika aktuella. Andra har klättrat uppåt på listan, andra rasat i ranking.

Och så har vi många nya spännande namn som kommit till. Som inte ens var aktuella för ett år sedan.

Makt väcker känslor och beroende på vem eller vilka som utövar den påverkar det oss i allra högsta grad

Maktbegreppet är tvetydigt. Vi vill både ha den – och inte ha den beroende på vem du frågar. Den kan uppfattas som både bra och dålig.

Makt väcker känslor och beroende på vem eller vilka som utövar den påverkar det oss i allra högsta grad.

100-listan som vi nu tagit fram speglar Dalarna 2020 – ur tidningens perspektiv.

Listan är subjektiv. Det finns ingen sanning – utan är en samlad bedömning utifrån erfarenhet och djup lokal kännedom om människor som finns på våra tidningsredaktioner. Utifrån det har vi värderat, prioriterat och bedömt.

Visst kan våra slutsatser ifrågasättas. Gör det gärna. Och förhoppningen är att 100-listan väcker reaktioner och frågor.

I dag publicerar vi första listan med namnen som hamnar på plats 100-51.

Helena Nyman, chefredaktör för Falu Kuriren och ansvarig utgivare för dt.se