Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Nyman: Många har aldrig pratat med en politiker - nu minskar vi glappet

Hur ska de lokala politikerna i Mora kunna förstå vilka frågor som är viktigast för de som bor i kommunen? De mest brännheta ämnena som skolresultat, möjligheten till bra vård eller för få poliser går förstås ingen förbi, men allt det där andra? Det som ligger nära.

Tillfällena är inte så många då politiker och väljare träffas för en dialog - trots en intensiv valrörelse. Traditionella torgmöten i all ära - men tyvärr lockar de få och de som kommer känner oftast till partiernas politik redan och de tuffa frågorna brukar inte heller vara en del av träffarna.

Flera av svenskarna har heller aldrig träffat - än mindre pratat med en politiker. Det säger en del om hur stort avståndet är och som riskerar att öka. De lokala politikernas budskap har svårt att ta sig fram i bruset och väljarna lägger inte ner tiden för att leta reda på en förtroendevald att ställa frågor till.

Där är här Dalarnas Tidningars valtjänst kommer in i bilden.

#kandulova är lika viktig för politikerna som för väljarna. Vi flyttar det traditionella torgmötet till internet och gör valrörelsens frågor och svar tillgängliga för så otroligt många fler.

Ställ dina frågor och kolla in politikernas löften direkt i vår valtjänst #kandulova här!

Inför förra valet ställdes tusentals frågor och ännu fler svar kom in till Mittmedias valtjänst. Engagemanget i Dalarna var inget undantag. Här var det högt och lågt i frågeställningarna, precis som det ska vara.

Det kunde låta så här; "Kan du lova att Tunets bad inte läggs ned?", "Kan du lova att öppna en gång- och cykelväg från Tjärna-Ängar och Jakobsgårdarna?", "Kan du lova att vi kommer att ta hand om alla flyktingar som kommer hit?" eller "Kan du lova att bönderna i Leksand har en framtid?"

Här kan du se alla frågor och svar som ställdes i Dalarna.

Nu fyra år sedan har vi gått in på frågorna igen för att se hur politikerna hållit sina löften. Det är en enorm mängd att ösa ur för att göra bra lokal journalistik.

Jan-Christer Bragstedt var en av många som 2014 tog chansen att ställa en fråga om ett utomhusgym i Falun. Hans fråga var faktiskt en av de mest besvarade. Nu visar det sig att sedan valet har kommunen byggt tre gym på olika platser i Falun; i Kålgården, Lugnet och Tisken.

Jan-Christer Bragstedt säger i vår artikel att det var en lyckad satsning och han tror att det kommer gynna kommunen i framtiden.

Nu i dag när vi öppnar tjänsten för årets val uppmanar jag dig att ta chansen. Kräv svar från dina lokala politiker.

Du bryr dig helt säkert om orten där du bor, du har helt säkert reagerat på något som borde förändras eller förbättras och du brinner helt säkert för någon specifik fråga.

Och kom ihåg - ingen fråga är för dum att ställa.