Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Nyman: Det är tio år sedan Bergwall friades och en av Sveriges största rättsskandaler blottades

Artikel 5 av 5
Quickskandalen – tio år
Visa alla artiklar

Det har gått tio år sedan allt vände. Tio år sedan det svenska rättsväsendet fick sig en rejäl törn. Tio år sedan en av Sveriges största rättsskandaler blev ett faktum.

Journalisten Dan Josefsson, som ägnat mycket tid åt fallet Thomas Quick – eller Sture Bergwall som han heter i dag – konstaterar att mycket få morddömda personer i landet har fått resning genom åren. Det är extremt ovanligt. Sture Bergwall, ursprungligen från Falun, fick resning och friades från samtliga åtta mord han erkänt sig skyldig till. Resningsansökningarna från advokaten Thomas Olsson hann inte komma in tillräckligt snabbt innan de speciellt utsedda åklagarna kunde konstatera att här har en man dömts för ett antal mord han omöjligt kan ha begått och lämnade själva in tre resningsansökningar.

Det är unikt.

Johan Asplunds föräldrar i Sundsvall trodde dock inte att Bergwall bragt sonen om livet.

Många är vi som fascinerats över Quick-fallet (eller Bergwall som jag jag väljer att nämna honom här). Det finns så många otroliga uppgifter, detaljer, vändningar som lett till spaltmeter i tidningarna under åren. Och böcker. Äntligen skulle ett antal mord klaras upp. Och gjordes så också. Rent juridiskt. Det kändes såklart skönt att få erkännanden som kunde stänga fallen och ge anhöriga svar och frid.

11-årige Johan Asplunds föräldrar i Sundsvall trodde dock inte att Bergwall bragt sonen om livet. Trots erkännandet. De drev en egen process – utan framgång.

Fler personer tvivlade också. Inte bara i Johan-fallet – utan på flera andra smått osannolika erkännanden.

Den som läst Dan Josefssons reportagebok “Mannen som slutade ljuga” kan lätt se hur erkännandena gick till. Hur “seriemördaren” fick hjälp att minnas morden han inte kunde minnas eftersom han skulle ha förträngt dem.

Erkännandena kom i samband med den terapi han genomgick på Säter. Erkännandena kom i terapeutiska samtal kombinerade med bevisligen tung medicinering – något som politiska redaktören Gustav Ericsson skriver om här.

Mordet på den unga israelen Yenon Levi i Rörshyttan blev genombrottet

En av dem som blev övertygad om Bergwalls oskuld var kriminalkommissarie Jan Olsson, som var chef för rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, som via teknisk bevisning så småningom försökte övertyga åklagare och poliser om det osannolika i att Bergwall skulle ha begått dessa brott. Här kan du läsa en intervju med honom.

Mordet på den unga israelen Yenon Levi i Rörshyttan i Hedemora, som vi berättar mer om i den här artikeln, blev genombrottet. Olsson berättade inte för förhörsledaren vad han kommit fram till i den tekniska undersökningen och Bergwall hade inte ett enda rätt när han vallades runt på brottsplatsen i Hedemora för att berätta hur mordet gått till. Inte ens mordvapnet kunde han bestämma sig för. En sten, en yxa eller en domkraft?

Han fick en ny chans efter att han delgetts detaljer om mordet och då blev det mer som den tekniska undersökningen visade.

Ja, vad ska man säga?

Det är djupt oetiskt att fortsätta driva en mans skuld när Bergwall friats – och friats på ett sätt som ingen längre behöver ifrågasätta.

Det fanns då – och finns fortfarande – en grupp som är övertygad om Bergwalls skuld och driver outtröttligt den tesen. En grupp bestående av jurister, psykologer, poliser, journalister som inte tagit till sig av några som helst bevis som sakkunniga och erfarna jurister i både regeringens Bergwallkommission och domstolar slagit fast.

Fakta.

Det är för sorgligt. Och djupt oetiskt att fortsätta driva övertygelsen om en mans skuld när han friats – och friats på ett sätt som ingen längre behöver ifrågasätta. Detta totala haveri har kostat Bergwall många år av sitt liv.

Men också tilltron till rättsväsendet har fått sig en törn. Nu när vi alla kunnat se hur lätt det gick att få en oskyldig dömd för mord.

Fortfarande är det öppna sår för de anhöriga. Mordfallen har inte fått en lösning och mördare går fria.

Utan ett kritiskt granskande av journalister skulle sanningen kanske aldrig kommit fram

Utan ett kritiskt förhållningssätt, utan ifrågasättande och granskande, utan bland annat journalisterna Hannes Råstam och Dan Josefsson skulle sanningen kanske aldrig kommit fram.

I den här artikeln av kulturredaktör Anders K Gustafsson kan du läsa om alla böcker som skrivits om Quick-fallet. För och emot hans skuld.

SVT-journalisten Hannes Råstam, som dog 2012, nådde på något sätt fram till Bergwall och lyckades få honom att att prata. Utan att ljuga. Dokumentärerna fick stort genomslag när de visades i tv. Och kom att betyda mycket för de kommande rättsprocesserna.

Jag är stolt över att tillhöra en journalistkår som kan göra skillnad.

Det som hände är djupt olyckligt och fruktansvärt fel. Men även misstag går att rätta till.