Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Nyman: Den som hatar homosexuella på Facebook kan straffas – därför är det här åtalet så viktigt

Det går inte att skriva vad man vill om en människa utan att riskera straff. Hur känd personen än är, hur offentlig personen än är eller hur långt bort personen än befinner sig spelar ingen roll. Ett påhopp är ett påhopp.

En man i Vansbro har nu åtalats för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit nedsättande på Facebook om konstnären och författaren Lars Lerins homosexualitet i samband med att han presenterades som julvärd 2020.

Det sker allt oftare att rättsväsendet agerar, men mycket i sociala medier slinker ändå obemärkt förbi. Alla som är ute på nätet vet hur det ser ut. Där hittar du hot, hat, hets, påhopp, lögner, förtal, förklenande omdömen, idiotförklaringar, konspirationsteorier – ja, listan kan göras lång.

Allt för många tycker att det ör OK att hoppa på och kränka en annan människa

Där finns ett sätt att uttrycka sig som är skrämmande när dammluckorna öppnas och ilska och fördomar släpps fria. Det som skrivs är aningslöst och omdömeslöst och allt för många tycker att det är helt OK att hoppa på en medmänniska i ett kommentarsfält.

Lår mig bara säga att yttrandefriheten är det viktigaste vi har och leder till ett fritt och demokratiskt samhälle. Det är dock inte vad det handlar om här. Håll isär åsikter och kränkningar.

Därför är det här åtalet om hets mot folkgrupp så viktigt, en signal att det finns gränser. Och det är inte bara olämpligt, det kan vara brottsligt.

Bevisen fanns där i Facebooktråden och mannen har erkänt att han skrivit inläggen

En offentlig postning på Facebook kan ses av alla, det är inget privat klotterplank för de närmaste. Är du ute i sociala medier med en riktig profil – eller en profil som går att spåra – är du inte anonym. En avsändare kan därför hållas skyldig.

I det här fallet i Vansbro krävdes ingen grundligare polisutredning. Bevisen fanns där i Facebooktråden och mannen har erkänt att han skrivit inläggen.

För ett antal år sedan hade många av landets tidningar möjligheten att kommentera en artikel direkt på sajten. Tyvärr spårade det ur, kom att handla om allt annat än innehållet i artikeln och det som skrevs gick många gånger över gränsen för de pressetiska regler vi håller oss till även på digitala plattformar. En stor del av tidningarnas resurser ägnades åt att rensa i kommentarerna – istället för att fokusera på den lokala bevakningen.

Det gick inte att hålla en bra nivå på kommentarerna, så möjligheten att tycka till direkt på sajterna togs bort

Det gick inte att hålla en bra ton och möjligheten att kommentera togs bort.

I dag har kommenterandet på artiklar flyttats till social medier. På dt:s Facebooksida till exempel bedömer vi vilka kommentarer vi vill ha. Vi modererar därför även där, men i betydligt mindre utsträckning.

Ibland hinner vi inte heller riktigt med att kolla alla kommentarer om någon publicering skapar stort engagemang. Då kan vi få hjälp av de som är inne och läser och skriver för att rensa bort postningar som inte är lämpliga. Vi kan också blocka de som inte följer våra regler. Så hör gärna av dig om du ser något som du reagerar på.

Tveksamt om åtalet avskräcker, men en och annan kanske tänker till

Den som ser något olämpligt i sociala medier kan också anmäla detta direkt dit. Föreningen Näthatsgranskaren spelar en viktig roll i att övervakar hatbrott och kränkningar på internet. Det var också de som fick tips om Vansbrobons agerande, gjorde en polisanmälan och serverade det underlag som en åklagare kunde luta sig mot för att väcka åtal.

Så egentligen handlar det om att reagera och agera om vi vill ha en bättre ton när vi är ute på nätet och pratar med varandra.

Så, kommer det här åtalet att avskräcka, kommer det att leda till ett bättre och mindre hatiskt samtalsklimat? Tveksamt. Men det kanske kan få en och annan att tänka efter.

Helena Nyman, chefredaktör för Falu Kuriren och ansvarig utgivare för dt.se