Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Nyman: Därför har vi inga bilder på Tom Jones i Dalhalla

Till recensionen av Tom Jones i Dalhalla har vi inga nytagna bilder.

Anledningen är att Tom Jones ställde orimliga krav för att tillåta fotografering under söndagens konsert och då valde vi att avstå.

För Dalarnas Tidningar är det självklart att vi äger det material som vi producerar och vi publicerar det när och hur vi vill. Det kan vara i pappersform, i en digital e-tidning, på sajten eller i mobilappen. Vi kan vilja sprida recensionen i sociala medier – Facebook är en av flera kanaler vi använder för att skapa uppmärksamhet. Hade vi skrivit under avtalet hade vi överlåtit rätten till Tom Jones och hans medarbetare att bestämma. De skulle ha haft rätt att stoppa oss från att göra det vi vill med vårt eget material.

Avtalet skulle också ha inneburit att Tom Jones fritt fått använda våra bilder i syfte att marknadsföra sig själv. Även det naturligtvis helt oacceptabelt. Upphovsrätten för både bilder, texter och tv-klipp har vi och vi bestämmer också i vilket sammanhang de används.

Den här typen av avtal är inte så vanliga. Som tur är. DT:s ambition är att ge läsarna så mycket det går och göra en så bra bevakning som möjligt. Det borde Tom Jones också inse.