Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena gick 300 mil - samlade in 160 000 mot cancer

Helena Olmås från Mora har en moster som blev svårt sjuk i bröstcancer men klarade sig mirakulöst tack vare forskningen.
Det fick henne att gå 300 mil för att samla in pengar till cancerfonden.
För några dagar sedan kom hon fram på Nya Zeelands sydspets och hade samlat in mer än 160 000 kronor.

Helena Olmås, 36, har under sin uppväxt bott i Falun, Rättvik, Röjeråsen och Mora. Nu har hon klarat av en enorm bragd till fots på andra sidan jordklotet.

Varför valde du att gå där i stället för hemma i Sverige?

– Jag alltid har drömt om att se Nya Zeeland och för att det finns en sammanhängande led - Te Araroa - som går igenom hela landet, från Cape Reinga i norr till Bluff i söder. Det finns inget bättre sätt att upptäcka ett land än att gå igenom det, säger Helena Olmås.

Helena startade sin vandring den 30 oktober från Cape Reinga, vilket inte är mer än en fyr med parkeringsplats och toalett.

Men det fanns en annan anledning än upptäcktslustan som fick henne att genomföra projektet.

Helenas moster, som står henne mycket nära, drabbades av bröstcancer och har genomgått tunga cellgiftsbehandlingar.

– Jag är så fantastiskt glad över att hon lever vilket hon förmodligen inte skulle göra utan all forskning. Därför valde jag att samla in pengar till Cancerfonden, säger Helena Olmås.

Läs mer: Skoterbabes on tour samlar in pengar mot cancer

Hon spred budskapet om vandringen och insamlingen på sociala medier och det tog ordentlig fart.

– Jag startade min insamling på Cancerfondens hemsida i juli, tre månader innan jag åkte till Nya Zeeland, för att jag skulle kunna dela länken till så många som möjligt eftersom jag visste att min internetuppkoppling inte skulle vara den bästa när jag väl kom ner hit, säger Helena och fortsätter.

– Många av mina vänner och följare delade sedan länken vidare och den spreds snabbt. Jag har sen sett till att sprida den så mycket och ofta jag har kunnat längs vägen.

Målet med insamlingen var att hon under vandringen skulle dra in minst 150 000 kronor, eller närmare bestämt, 50 kronor för varje kilometer av vandringen.

– Just nu är insamlingen uppe i 162 450 kronor, men insamlingen pågår tills jag kommer hem i början av april, minst, berättar Helena Olmås.

Vad ska du göra när du kommer hem?

Jag har 5 dagars ledigt när jag kommer hem till Sverige och sen ska jag gå tillbaka till mitt jobb som personlig tränare och projektledare på Master Training i Stockholm, och samtidigt försöka smälta alla intryck från min vandring, säger Helena Olmås.

Blir det att hälsa på något hemma i Mora?

Ja, absolut, Jag måste hem och krama min familj som jag saknar otroligt mycket.