Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena fyra – Tove missade grovt

Knock out-sprint i Göteborg stod på programmet i den tredje deltävlingen i Nordic Tour.
Malungslöparna Erik Rost och William Lind samt Leksands Helena Jansson och Stora-Tunas Tove Alexandersson tog sig alla till semifinal.

Annons

Start och mål var beläget vid Eriksbergsvarvet, och när finalerna, som bestod av åtta herrar och åtta damer avgjordes, var det bara två dalalöpare kvar, Helena Jansson och Tove Alexandersson.

Stora-Tuna-tjejen Tove Alexandersson kom helt fel i finalen och blev långt efter som åttonde och sista tjej.

Helena däremot var med i täten hela tiden. Men vid den näst sista kontrollen gjorde hon ett annat vägval än de övriga. Ett inte allt för lyckat sådant skulle det visa sig. I och med fjärdeplatsen knaprade Helena in en dryg minut på totalledaren Simone Niggli, Schweiz, som inte tog sig till final.

Vann gjorde danskan Emma Klingenberg.

– Banan såg enkel ut först men visade sig vara krävande, säger Helena till orientering.se och tillägger:

– Emma hade en extra växel, särskilt när det var platt. Jag kände mig stark när det var uppför och tungt, men det räckte inte hela vägen.

I herrtävlingen försvann båda Malungslöparna Erik Rost och William Lind i semifinalen.

Touren avslutas i finska Vuokatti med sprint på fredag och medeldistans på lördag.

Bäste svensk i Göteborg blev Peter Öberg på en tredje plats.

Knock-out-sprinten sprangs inne bland hus och lekplatser, över broar och spänger, och en liten runda ut i naturen och upp på ett berg.

Men frågan är om det här med sprint inne bland bebyggelse är rätt väg för orienteringen att gå. Av 13 världscuptävlingar är sex sprint.

En som inte är allt för förtjust i utvecklingen är SVT:s orienteringsexpert Anders Gärderud.

– Orienteringen ska tillbaka till skogen, menar Gärderud.