Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Norden läser samma text samtidigt

Måndagen den 12 november startar den sextonde upplagan av Nordiska biblioteksveckan. När det är som mörkast i vårt land tänds ett ljus och läses ur en bok av en nordisk författare. Aktiviteten kallas kura skymning.
Bibliotek och lokalavdelningar av föreningen Norden arrangerar sammankomsten samtidigt i hela Norden

Annons

INSÄNT

På måndag klockan 19.00 genomförs arrangemanget på Hedemora stadsbibliotek. . Programmet den inleds med ljuständning, varefter Kerstin Hultén kommer att tala om några flyktingöden i litteraturen samt presentera den finländske författaren Miika Nousiainens bok Hallonbåtsflyktingen, som är en rolig och tankeväckande roman om svensk samtid.

För bokens huvudperson Mikko är det mycket enkelt. Han är född och uppvuxen i Finland men ser sig själv som nationaltransvestit. Han älskar allt svenskt urskiljningslöst: kungen och drottningen, ABBA, Ingmar Bergman, ja, till och med Tomas Brolin. Mest av allt älskar han folkhemmet och Per Albin Hansson. Efter en uppläsning ur några sidor i boken av Margareta Andersson kommer Röda Korsets ordförande Gunborg Morén att informera om flyktingmottagningen i Hedemora. Slutligen kommer några personliga reflektioner från Veli Tosun som själv har invandrat till Sverige.