Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela länets potatisland

Det är intensiva dagar för potatisodlarna i Nås, Äppelbo och Dala-Järna, odlare som svarar för mer än hälften av Dalarnas potatisskörd.
– Äntligen har det blivit bra förhållanden för oss att ta upp potatisen och nu är det bråttom, säger Kristian Willman, medan potatisarna i rask takt lämnar jorden för sin resa till din potatiskastrull.

Potatis kommer inte från ICA eller Konsum. De flesta av våra potatisar i Dalarna kommer från Vansbro kommun och då från Nås, Dala-Järna och Äppelbo.

– Här odlas mer än hälften av Dalarnas potatisar, säger Kristian Willman, som själv hör hemma i Dala-Järna.

På Kristians potatisåkrar har potatisen i år växt sig fin, trots blötan.

– Allt regn har inte skadad potatisen. Det är prima kvalitet på potatisen, men det har inte gått att ta upp den när det varit alltför blött. Nu är det dock perfekta förhållanden och nu har vi bråttom.

Kristian är rädd för mer regn, men framförallt för frost.

– Mer blöta behöver vi inte, men några minusgrader en natt gör inget. Det klarar potatisen, men det får inte vara för kallt alltför länge och så kortar frosten den tid som vi kan jobba med att ta upp potatisen när det är för kallt.

Under några intensiva dagar ska 1800 ton potatis plockas upp i en takt av 150 ton per dag från Kristians åkrar.

– Vi kör tills det är mörk varenda dag, säger Kristian, som inte hinner stanna och prata utan berättar om potatisskörden över telefon. Det medan traktorerna kör i skytteltrafik med potatis från åkrarna till hemgården där den tas om hand.

De här potatisarna säljs sedan vidare till grossister och butiker i mellan Sverige. Så onekligen är potatis något som är närproducerat i Dalarna.