Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Dalarna skakades om

Jordskalvet gick inte obemärkt förbi – stora delar av Dalarna skakades om – och rapporterna har strömmat in till dt.se:

"Stod på trappen in till mitt hus. När det plötsligt small till och hela huset och marken skakade för några sekunder. Räcket på trappen fortsatte att skaka ytterligare en stund efter att huset slutat skakat. Trodde först det kom ett tåg. Men det kom aldrig något. Sedan läste jag jordskalv här på dt och förstod att det var det som hade hänt. Ofattbart att detta inträffat i lilla Malung i Dalarna."

"Jag och min dotter åt mellanmål och plötsligt skakade det i vårt kök och det kändes som en dinosaurie sprang förbi oss..."

"I Maserhalen kände jag skalvet genom att hela huset skakade en liten stund när jag väntade in mitt barnbarn som var på simkurs, trodde att det maskiner utanför som skakade om men där fanns ingen ting genom media fick man höra att en jordbävning ägt rum.2

"Jag märkte tydligt av skalvet. Satt på en stol, det vibrera under rumpan. Mvh Gerd"

"Jag märkte av jordskalvet mellan ludvika/Smedjebacken. Satt på golvet just när detta hände och kändes som hela golvet började svaja och vibrera."

"Jo, jag satt på en bänk uppe på ett gammalt hus på Gammelgården i Rättvik mellan 15.00 och 15.30 när huset började skaka. Jag förstod inte vad det var, tills jag läste om jordskalvet."

"Vårt hus skakade till ordentligt i Björsgrop utanför Leksand."

"Jordskalvet kändes hela vägen till Orsa, hela gamla röda skolan vid kyrkbyn kände av skalvet."

"Min man och jag sitter vid köksbordet och pratar när vi kände det helt otroliga, huset skakar så att lamporna gungar och det skallrar i altanfönstren. Tänkte genast på jordskalv men det var för otroligt för att ens vara möjligt! Ringer grannarna men ingen har känt något, så jag kollar på DT och ser att det var som vi först trodde. I lilla Lima! I Sverige! Jisses!!"

"Här vid Orsas strandkant nära Campingen kändes jordbävningen tydligt när hela huset började skaka."

"Jag märkte av skalvet på Tre Krokars gata 12 i Ludvika. Det skallrade i mina glasskåp i flera sekunder."

"Kände det vibrerade i biblioteket hemma. Låg i soffan med min bäbis på magen i vårt hus. Ena väggen knakade och det lät lite av vibrationen."

"Satt på möte i Leksands kommunhus och hela plenissalen vibrerade."

"I Forssa Klack Borlänge skakade det till ordentligt ca 15.30."

"Jag satt på mitt arbetsrum efter att eleverna slutat, högst upp i Domnarvets skola när hela våningen skakade. Riktigt obehagligt. Trodde för någon sekund att skolan skulle rasa! Häftigt nu när jag vet. Blir morgondagens lektionsunderlag i geografi. Idag arbetade vi med valet i samhällskunskapen!"

"Kände av jordskalvet på Karnsvägen 2 i Orsa för en stund sedan. Det kändes som att tvättmaskinen centrifugerade för fullt fast lite värre. Vi funderade och funderade på varför allt skakade när tvättmaskinen inte ens va igång. Men nu har vi svaret."

"Kände det vibrerade i biblioteket hemma. Låg i soffan med min bäbis på magen i vårt hus. Ena väggen knakade och det lät lite av vibrationen."

"Här på Norelund i Hedemora började möblerna skaka rejält. Lamporna gungade hej vilt. Jag blev alldeles snurrig i huvudet. Riktigt otäckt. :-/"

"Har vi just haft en jordbävning i Leksand. Vårt hus skakade i bortåt en minut."

"Skalvet kändes kraftigt i Rättvik också. Skakade en hel del i väggar och tak här på kontoret."

"Det skakade så glasen skallrade i köket, hela huset skakade. Kändes som det var en övertung lastbil som var på väg in på gården men ingen var där!" Ellinor i Orsa

"Min dotter kom ner till Ica där jag jobbar och va så upprörd, hon hade känt av det, golvet skakade och ljuslyktor skallrade, och vi bor i Idre."

"Vi kände hur det skakade i huset och skallrade i rutorna här på Fredsgatan i Mora."

"Skakade i hela köket så jag trodde det var tåget/tung lastbil som körde förbi!!!! Leksand/Edshult."

"Hela huset skakade! Trodde nästan ett fordon körde in i huset. Gamlasiljansnäs vägen Leksand vi sitter här med en tik som ska valpa! För första gången fick jag använda utrycker inte ens en jordbävning skulle väcka henne! Och veta att jag har rätt;)"

"Jordskalvet kändes ordentligt här i Bjursås. Vi befann oss inomhus när helt plötsligt skakade huset till och vibrerade i ca 3 sekunder." //Anna

"Vill tala om att fönsten skallrade och soffan skakade I Tunsta Insjön Dalarna . Även våran tös 4 år blev rädd då hennes skrivbord skakade."

"Huset å marken vibrerade som bara den här hos mig i Heden Lima  Malung/Sälen kommun! otrevligt rejält skakade det så att katterna reagerade!!"

"Skakade som tusan i vårt hus i Västanvik, Leksand."

"I Leksand kändes det. Allt började skaka och det började höras ett "brummande" ljud. Varade ungefär någon minut. Häftigt men läskigt!" // Maria

"Låg i min soffa på Jakobsgårdarna och fast jag låg i den så skakade hela soffan."

"Ja här på Östermalm i Borlänge skakade hela vårt hus...satt i hörnsoffan o hela den vibrera kändes de som!" /Mvh Maria

"Kändes rejält 5 trappor upp på Köpmansgatan i Ludvika."

"Bor i Insjön och här kändes den tydligt! Vitrinskåpet skade och glirrade!"

Nu när jag går in på dt.se förstår jag vad det var jag upplevde i em. Plötsligt skakar huset till och porslinsskåpet skallrar ordentligt! Trodde det var en tung lastbil som körde förbi, men det var lugnt på gatan. En mycket märklig upplevelse!

"Nu när jag går in på dt.se förstår jag vad det var jag upplevde i em. Plötsligt skakar huset till och porslinsskåpet skallrar ordentligt! Trodde det var en tung lastbil som körde förbi, men det var lugnt på gatan. En mycket märklig upplevelse!"

"I Månsta, Älvdalen. kändes "skalvet" som en centrifug underifrån. Hela huset skakade!" Mvh Malin

"Hela huset gungade i Borlänge/Barkargärdet."

"Här i Stora Skedvi skakade det rejält otäckt va de."

"Jag satt i soffan och det kändes som hela huset lyfte och att en stor lastmaskin körde in i huset. Blev förstenad av skräck för jag förstod först inte vad som hänt!" Elin i Falun

"Hej nu förstod jag vad som hände när jag låg och vilade i soffan, jag trodde hela lägenheten skulle rasa ihop på Yxhammargatan i Falun man undrade vad det var, när jag såg tidningen på nätet förstog jag vad som hänt."