Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Dalarna fanns på hans dagordning – Minnesord över Lasse Nygård

Det känns som ett stort och påtagligt tomrum att Lasse Nygård från Leksand har lämnat det aktiva jordelivet. Jag träffade Lasse första gången i Norberg i Västmanland där han som lärare i grundskolan i början av 1980-talet var med i ett projekt för att skapa framtidstro hos skolans alla ungdomar.

Annons

När det stora smältverket hade tystnat startade bygdens aktiva ett framtidsprojekt för att bygga upp nya företag och ge kommunen en ny bas för utveckling.

Lasse var med från början och blev en ledande inspiratör också för oss andra. Lasses entusiasm och outtömliga energi kom oss alla till del. Denna energi tog han med sig när han strax därefter flyttade hem till Leksand. I början av 2000-talet sågs vi på nytt när även jag rört mig till hans hembygd och fann att Lasse inte bara var en drivande utvecklingskraft i den lokala miljön vid Siljan. Hela Dalarna fanns på hans dagordning. Då hade Lasse Nygård blivit kooperatör, regional landsbygdsutvecklare, utbildningsledare, entreprenörs-

ansvarig och en eldsjäl för många människor i allehanda framtidsprojekt i länet.

Han var egentligen ointresserad av att vara en välkänd person som hade

utmärkta meritlistor – ett faktum som vi andra dock kunde notera. Hans intresse var att samtidigt med att få igång invånarna i byar och kommuner att lösa akuta och viktiga samhällsfrågor, stärka demokratin i former där alla kunde ha en positiv roll.

Lasse var alltid generös, en god lyssnare och omtänksam om sina medarbetare och många vänner. Han ställde alltid upp när hans stöd önskades för allehanda problemlösningar och initiativ. Han var outtröttlig när det gällde att finna de bästa lösningarna, nya finansiella möjligheter och att se förbättringar oavsett om det gällde skolorna i Leksand, kommunens beslutsformer eller de ideella föreningarnas grundläggande roll för demokratin.

Många känner Lasse Nygård i hans andra roller som bland annat aktiv i Leksands vänortsarbete med Tobetsu i Japan, fullmäktigeordförande i hemkommunen och som viktig aktör för att bygga upp gymnasiet i Leksand. Hans dominerande helhetsperspektiv på samhället och sin egen roll var dock att utveckla de demokratiska beslutsformerna där alla medborgare hade en meningsfull roll och att uppmärksamma och stärka de ideella organisationerna i deras vardagsarbete.

Om Lasse hade fått några år till hade han säkert satt Leksand på demokratins spjutspetskarta och gjort Dalarna till ett ännu mer spännande upplevelsecentrum.

Nu krävs det att vi andra tar vid och lär av hans framgångar.

Ronny Svensson

Ordf. i Leksands Norets Byalag