Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela bygden ställer upp för Flygfesten i Dala-Järna

Det bor färre än 1 500 personer i tätorten Dala-Järna. Till Flygfesten väntas 40 000 besökare.
– För att det ska funka bygger det på att hela bygden ställer upp, säger Kjell Dalsheim, ordförande i Västerdalarnas flygklubb.

Upp mot 200 funktionärer behövs för att allt praktiskt ska fungera. Utöver det också personer från civilförsvarsförbundet, räddningstjänsten och ambulansen.

– Det är förstås medlemmar från flygklubben som ställer upp, men också andra från bygden. Utan dem skulle vi aldrig klara det, säger Lars Olov Liss, som är marknadsansvarig.

Förra gången det var Flygfesten i Dala-Järna, för tre år sedan, kom det runt 38 000 besökare.

– Vi hoppas på runt 40 000 i år. Vi har gjort i ordning två större campingplatser, en vid idrottshallen vid skolan och en på en åker bredvid kyrkan. Vi har fler bokningar på campingen i år än senast. Dessutom tycker jag att intresset är större och frågorna vi får är fler. Jag hoppas att det betyder att vi också får fler besökare i år, säger Liss.

Får alla plats om det kommer 40 000?

– Ja, det är inga problem. Fördelen är ju att vi har en väldigt stor scen, hela luftrummet ovanför flygplatsen. Och vi har publikplatser längs med i stort sett hela landningsbanan. Vi har dessutom tillgång till stora åkrar till parkering.

Vädret då, är ni oroliga för regn?

– Det är ju alltid trevligt om vi slipper regnet. Men flygshowerna kan genomföras även om det regnar. Även om vi kanske tappar lite publik om det blir dåligt väder, tror jag det är på marginalen. Men vi hoppas förstås på bra väder, säger Dalsheim.

Västerdalarnas flygklubb är en av landets mest aktiva flygklubbar med runt 200 medlemmar.

– Vi har många medlemmar som bor runt om i landet men som är med i vår klubb och åker hit och bor här i omgångar med vårt flygfält som bas.

Vad beror det på?

– Klubben har bra flygplan, både segelflyg och motorflyg. Vi har bra möjligheter till flygning utan att kollidera med trafikflyget. Och vi har en historisk stark ställning i flygsverige.

Flygklubben hoppas förstås att Flygfesten ska ge ett ekonomiskt tillskott till klubben.

– Ja, så är det ju. Vi behöver hela tiden pengar för att fortsätta att utveckla klubben. Men minst lika viktigt är att göra reklam för klubben och få fler intresserade av att flyga, säger Dalsheim.

Han, Lars Olov och övriga i ledningen har hållit på med planeringsarbetet i över ett år. Nu återstår mest det praktiska arbetet.

– Vi ska bygga upp hela området. Vi ska resa restaurangtält, dra ström, göra avspärrningar, ja allt som behövs för att det praktiskt ska fungera.

Läs också:

Show för flera miljoner på Flygfesten i Dala-Järna