Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hej alla i norra och nordvästra Dalarna – nu vill jag veta vad du vill läsa

Mora Tidning, MT, skulle inte vara något utan sina läsare, kunder och annonsörer. Det är det som gör oss starka, robusta och relevanta.

I höst drar Mora Tidning igång en satsning på fler lokala journalister och får därmed en bättre lokal bevakning i vårt område. Då finns jag som chefredaktör och två nya reportrar på plats. Tidigare har tre reportrar bevakat norra Dalarna. Nu blir vi fem reportrar och en redaktionell chef i bygden.

Satsningen är stor för oss. När staten och andra väljer att centralisera så skapar vi nya jobb i vårt område. En mer lokal journalistik och anställda i vårt område ska göra vår tidningen bättre. Det här tror vi stenhårt på.

Det var i Mora jag och min fru hittade varandra

För mig personligen känns satsningen som att en cirkel sluts och en kär gammal dörr öppnas igen.

Jag känner mycket för norra Dalarna. Det har jag gjort så sedan tonåren. Jag gick gymnasiet vid S:t Mikaelsskolan, som Mora gymnasium hette då. Efter lumpen kompletterade jag mina betyg vid Mora Folkhögskola, Skeriol, för att kunna bli det jag helst önskade - journalist eller jurist. Det var också i Mora jag fick mitt första riktiga jobb i mitten av 1980-talet av krögare Knut Schilde, som köksbiträde vid Scandic - nu Kung Gösta.

Mitt första sommarjobb som journalist fick jag 1988 vid Mora Tidning i Älvdalen. I slutet av 1990-talet var jag nyhetschef på MT.

I Mora har jag släktingar och vänner. Men, inte minst, det var i Mora jag och min fru hittade varandra när vi just hade passerat 20-årsstrecket.

Tiden då en del kärleksfullt kallade MT för tomsäcken

Mycket har hänt i tidningsbranschen de senaste decennierna.

För 20-30 år sedan hade MT fler anställda och större upplaga än i dag. Det går inte att bortse ifrån. Vi vill nu försöka börja sikta högt igen. Då behövs du. Vår satsning med nya lokala journalistresurser är ärlig. Vi vill att tiden då MT engagerade i princip alla i vårt område ska komma åter. Tiden då en del kärleksfullt kallade MT för tomsäcken.

Därför känns det också bra att vår nya ägare Bonnier vill se MT som en egen fristående tidning, med en egen ansvarig utgivare och fler lokala reportrar. Det här betyder att vi lokalt bestämmer över vad vi ska bevaka, beskriva och vad vi ska granska. Vi får fler reportrar som står rent fysiskt närmare de vi jobbar för - det vill säga du som läser detta och du som annonserar i tidningen.

Hur gör vi tidningen bättre för dig?

Målet för oss är att vi ska bli lika självklart lokala som när storheter som Berit Olars, Sten Widell, Hans Olander, Sören Haga, Lars-Erik Klockar, Anders Mojanis, Hans Bohm, Gunnar Bäcke, Jan Norberg, Birger Nylén, Börje Lindh, Jörgen Wåger och Björn Rehnström - med flera - fortfarande jobbade för MT. Vi ska helt enkelt försöka bli lite mera av tomsäcken igen.

För att denna satsning ska bli så bra och stark som möjligt vill jag veta hur du ser på MT.

Vad är det du vill läsa om? Vad ska vi bevaka mer? Hur gör vi tidningen bättre för dig? Svara här.

Väl mött

Mats Laggar

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Mora Tidning efter sommaren