Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedningarna bryter tystnaden

Nu är det dags för ett nytt kapitel för folkmusiktrion Hedningarna. De släpper sin första skiva på tretton år och dessutom har kultförklarade progghjältarna Philemon Arthur and the dung bidragit med tidigare osläppt material.

Hedningarna har inte släppt en skiva med nytt material sedan 1999, men har ändå spelat konstant, med ett tiotal spelningar per år de senaste åren. Spanien och Portugal är två av länderna som de besökt flitigt, men även Östeuropa har fått upp ögonen för den svenska trion. Hållbus Totte Mattsson från Falun är en av ursprungsmedlemmarna.

– När vi kommer dit så har alla skivorna, fast vi inte har sålt en enda. Vi börjar faktiskt fatta att vi har betytt något där, säger han.

Nu är det dags för nya tag. Ett album med den korta titeln &? är inspelat och släpps i dag på eget bolag.

– Det är en helt egen produktion, men den blev rätt dyr. Det tog ett par år, det är kul att det gick att genomföra. Egentligen finns det ju kanske ingen anledning att ge ut en platta, men vi är nog lite gammaldags och ville göra en fysisk grej. Dessutom spelar vi rätt mycket utomlands och utan skiva är man inte med riktigt.

För första gången är Totte Mattsson nöjd med resultatet. På de tidigare skivorna har de inte kommit hela vägen, menar han.

– Den här gången hittade vi en gemensam nerv och viljan fanns hos alla. Det tog fart när vår nyaste medlem Samuel tog till sig slagbordunen, vi hittade varandra och ett sound.

Tanken var också hela tiden att göra ett album med låtar i en uttänkt ordning, som jobbar mot och för varandra.

– Resan har gått mot en förenkling med få toner och inte så virtuost. Det känns lite som när vi startade, då instrumenten i sig satte begränsningarna. Sedan dess har vi byggt på och utvecklat dem.

De egna instrumenten är ett av Hedningarnas signum. På & så har de renodlat det ytterligare och de flesta instrumenten är hembyggda och elektrifierade moraharpor, moraouds, morafioler och slagborduner.

– Låtarna är lite popiga också, det kan få vara folkpop ibland. Vi har nog aldrig jobbat så förutsättningslöst förut.

Philemon Arthur and the dung, en av svenskt musiklivs mest välbevarade hemligheter, bidrar både med en legendarisk kakburk och med musik. Hedningarnas Anders Norrude hade via sitt engagemang i studion Silence, fått kontakt med dem och fått tillgång till outgivet material. Utan ledtrådar till medlemmarnas identitet.

– Vi vet inte vilka de är. Kontakten skedde via Silence. Vi skickade en råmix och fick en fil tillbaka. Vi pillade in det i en låt.

Vad som händer efter skivsläppet är inte helt klarlagt. Hedningarna gör sig inga stora illusioner om ett andra genombrott, men skulle gärna spela mer i Sverige. Första publika spelningen (de gjorde ett framträdande på distributören Borders 30-årsfest förra helgen) blir på Peace & Love-festivalen. De skulle ha spelat redan förra sommaren, men alla deras instrument hamnade i Köpenhamn när de skulle resa hem från Warsawa. Nu siktar de på att ta revansch.

– Det känns kul, det är nervigt att gå upp på scenen med något som växt fram i en produktion under lång tid, säger han.