Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedén i dubbel upplaga

Förra veckan berättade vi om frälsningssoldaten Anders Johan Hedén från Insjön.
En historia som dock visat sig handla om två olika personer, men med samma namn, från samma plats och dessutom släkt med varandra.

Det har visat sig att uppgifterna, från en artikel i Borlänge Tidning 1952, inte var helt korrekta. Detta då det fanns två frälsningssoldater från Insjön med namnet Anders Johan Hedén vilka bägge missionerade i Indien. Något som blandats samman i ursprungstexten.

Reder ut begreppen gör Ove Danielsson från Insjön.

– Hedén den äldre var född i Insjön 1847 och kom till Indien runt 1870 och var där som missionär i ungefär 17 år innan han åkte till England och blev präst i Svenska sjömanskyrkan i bl a Liverpool. Han avled 1906 59 år gammal, berättar Ove Danielsson som fortsätter.

– Hedén den yngre, som var bror till min morfar, var brorson till den äldre och född 1877 på samma gård i Insjön. 1896 börjar han på Frälsningsarméns krigsskola och flyttar därefter runt i Sverige innan han 1902 reser till Indien som missionär.

– Han arbetar i Indien i drygt 40 år innan han 1946 återvänder till Sverige där han avlider tre år senare, 72 år gammal. Historierna det berättades om i artikeln förra veckan handlade i huvudsak om Anders Johan Hedén den yngre, avslutar Ove Danielsson.