Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha nytt till gammelgården

Sommaren 2011 väcktes gammelgården till liv igen, efter tidigare års dödsäsonger. Även elförsörjningen, belysningen och köket rustades upp.
Nu ser styrelsen fram emot ett nytt aktivt verksamhetsår. På önskelistan står en ny byggnad, förknippad med Folkrörelse-Sverige och någon som vill driva kaféet.

Annons

Den senaste stormen gjorde dessvärre att en björk föll rätt in i det nya torvtaket som lades på linbastun i somras. Men ordföranden Per Kåks tror inte att skadorna blivit alltför stora.

– Nästa stora investering blir möbler till serveringen, det är hela tiden något nytt som ska till, säger han.

I backen vid Smedjan som har jordgolv, finns det mögel. Det gjorde att en av smederna som var där i somras inte klarade av att jobba.

– Fukten kryper neråt, alla hus ligger ju i backe. Vi får försöka göra något åt det där, säger Per Kåks.

Gammelgården har 13 byggnader men han skulle gärna ha en till.

– Vi behöver en byggnad som förknippas med folkrörelsen i Sverige och som vi kunde ha öppen även vintertid.

Som exempel nämner Per Kåks ett Folkets hus eller en IOGT-lokal.

– Det vore kul om vi kunde få till det och flytta dit något som har anknytning till orten, säger han.

Förra året gick det att få varm mat och även ett glas öl eller vin på gammelgården.

– Vi hade en väldigt bra kaféidkare, Carina Forsström Höglund från Stjärnsund, men hon orkade inte fortsätta, berättar Per Kåks och säger att föreningen snart ska gå ut med en annons för att hitta någon som vill ta över serveringen i sommar.

Själv engagerar han sig också för att väcka liv i idén om ett bygdemuseum. Gammelgården beskriver inte hela bygdens historia, bara en del som rör lantbruk och hantverk.

– Men inte administrativt, socialt, politiskt eller ekonomiskt. Hedemora har varit en viktig knutpunkt även om det saknats jätteindustrier. Det finns mycket historier och personligheter i det här. Många vet att Hedemora är Dalarnas äldsta stad, men inte varför eller hur, säger Per Kåks.

Frågan om ett museum behöver aktualiseras, men det måste också presenteras ett underlag.

– Så att vi vet vad vi pratar om, förtydligar han.

Som en del i kampanjen för ett bygdemuseum, ska gammelgården och ett studieförbund göra en serie föreläsningar om Hedemora på biblioteket. Som föreläsare har professorerna Stig Welinder och Maths Isacson samt museiprofilerna Örjan Hamrin och Maria Björkroth engagerats.

– Man jämför sig ofta med fel storheter. Bara för att man varit i Paris och sett Louvren har man själv ingenting att komma med. Men det vi har är vårt och det ska vi vara stolta över, säger Per Kåks.

Han talar om tre K:n som är viktiga för att locka människor till en ort: kunskap, kommunikation och kultur.

– En plats utan kultur, utan kunskap om sin egen historia, den blir lite tunn.

Per Kåks hoppas även att gammelgården ska bli en plats för alla Hedemoras invandrargrupper. När han var chef för Etnografiska museet i Stockholm, hörde människor från andra kulturer alltid av sig och ville fira sina nationaldagar där.

Mer läsning

Annons