Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha förklaring till uflyttning

/
  • Naturnära. Bo Ericson stortrivs på sin sjötomt vid Hönsan med kallbadhuset i bakgrunden.

Annons

Alla som flyttar till kommunen får ett välkomstbrev med en förfrågan om anledningen till varför de valt Hedemora som bostadsort. Liknande information från de som lämnar kommunen är minst lika angelägen, anser Bo Ericson.

Att unga flyttar från kommunen är inget märkligt tycker han. Det är naturligt att de söker sig till de större städerna på grund av kärlek, studier och arbete. Men statistik från kommunledningskontoret visar att många flyttar från Hedemora till andra orter av samma storlek och demografiska struktur.

Detta är betydligt allvarligare menar Bo Ericson. Därför har han lagt en motion i kommunfullmäktige om att kommunen tillsätter en utredning för att ge svar på varför så många flyttar från Hedemora kommun.

Under 2006 flyttade 513 personer med svenskt medborgarskap från Hedemora samtidigt som 267 personer fick permanent uppehållstillstånd. Men samma år flyttade 791 svenska medborgare inklusive de med permanent uppehållstillstånd, härifrån. Dessutom lämnade 29 personer med utrikes medborgarskap kommunen. Det ger en nettoförändring med minus 123 personer under 2006.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har gett sitt bifall till motionen.

Mer läsning

Annons