Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildsvin terroriserar Turbo

/
  • Den här Turbobon har fått i stort sett hela sin trädgård förödd av vildsvinens framfart.
  • Gräsmattan ser mest ut som en nyplöjd åker sedan vildsvinen har varit där och bökat.

Vilda grisar har i höst invaderat Turbo väster om Hedemora. Gräsmattan vid badplatsen i byn ser ut som en nyplöjd åker. Flera bybor har fått sina trädgårdar ödelagda av vildsvinnen som bökar upp varje kvadratcentimeter av gräsmattor och rabatter i jakten på daggmaskar och annan föda.

Annons

– En natt vaknade jag av mystiska ljud. När jag tittade ut såg jag fem jättestora grisar under mitt äppelträd. Jag gick ut på trappen och skrek och tjoade och blåste i en visselpipa, men de stod bara och glodde. Först när en granne gick ut med sin hund lommade de långsamt i väg, berättar en person som vill vara anonym.

Vildsvinen har kommit tillbaka natt efter natt och nu är hela trädgården förstörd. Det som tills nyligen var en välansad gräsmatta liknar mest en plöjd åker med decimeterdjupa hål. Jordkokor och grästorvor ligger huller om buller.

Förödelsen är nästan lika stor i angränsande trädgårdar. Men problemen med vildsvinen är en känslig fråga i Turbo. Få av de drabbade vill figurera med sina namn i tidningen.

Vildsvinens kan dyka upp redan när det börja skymma på eftermiddagen. Det gör att några Turbobor drar sig för att gå ut under dygnets mörka timmar.

Anna-Karin Danielsson har även hon fått delar av den stora gräsmattan förstörd av grisarna.

– Det rör sig om en flock på fem grisar som kommer ner i byn på sena kvällar och nätter. Från början var de sex. En har skjutits under skyddsjakt i Ingvallsbenning som också har haft påhälsning.

Enligt Anna-Karin, som är polis, behövs inget tillstånd för skyddsjakt på vildsvin om de är inne på tomten och förstör. En förutsättning är att jakten sker utanför stadsplanelagt område vilket gäller hela Turbo.

– Jag och min man har varit ute i stort sett varje natt och försökt skjuta grisarna. Men de är väldigt skygga djur så hittills har vi inte lyckats, säger hon.

Att någon skulle mata vildsvinen i närheten av byn tror inte Anna-Karin Danielsson på. Däremot förekommer det att man lägger ut mat till dem långt ute i skogen. Främst för att locka dem till en plats där de kan skjutas

Om bara det kalla vädret håller i sig så att tjälen går i jorden är faran för att få sin trädgård uppbökad över för den här gången, enligt Anna-Karin. Är marken frusen klarar svinen inte att böka särskilt djupt.

Någon rädsla känner hon inte för de stora djuren.

– Jag blir bara förbannad när de förstör. Det kommer säkert att kosta en hel del att återställa gräsmattan i vår, säger hon.

Mer läsning

Annons