Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik kuliss hittades på vind

/
  • Stor kuliss. Man var tvungen att slå ut ett fönster för att få ut kulissen från vinden där den hittades. Den är i förvånansvärt fint skick efter alla år. Medlemmarna i Hantverk och design Bengt Myrsell, Anne-Marie Sörbergs, Johan Dahlin och Inga-Lill Sjöö beundrar motivet.

Annons

Den anrika kulissen hittades på vinden i Södra Dalarnes Tidnings gamla lokal. Vem som målat den står ännu inte klart. Motivet som syns på bilden ingick i ett revynummer som hette "Vår gamla stad". Baksidan av kulissen föreställer ett ökenlandskap med en kamel, vilket också var ett av revyns teman.

Nu ska kulissen till en början vara med på en utställning kallad "1946" i Gammelgården 1-13 augusti. Vad som händer sen är oklart.

- Det skulle vara roligt om den fick hänga synligt någonstans hela tiden, konstaterar Anne-Marie Sörbergs som är ordförande i Hantverk och design. Vi är väldigt tacksamma över att Hedemora Assistansservice som äger lokalen där kulissen hittades överlåter den till oss, tillägger hon.

Hedemoras 500-årsjubileum var anmärkningsvärt stort. Det pågick en vecka och besöktes av 186 000 personer. Hela Sveaparken var bebyggd med tillfälliga jubileumsbyggnader, inte minst Alvar Aaltos utställningspaviljong. Dessutom fanns restauranger som sammanlagt kunde ta emot 600 hungriga gäster.

Mer läsning

Annons