Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsmottagning öppen under julhelgerna

/
  • Gunilla Eriksson-Uhr och Malin Lundin tar emot på ungdomsmottagningen i Hedemora som flyttade till nya lokaler för ett år sedan.

Allt fler vänder sig till ungdomsmottagningen. På grund av den stora efterfrågan kommer den att vara öppen även under jullovet.
– Mellan jul och nyår har jag i stort sett fullbokat, berättar barnmorskan Gunilla Eriksson-Uhr.

Annons

För ungefär ett år sedan flyttade ungdomsmottagningen från gamla Apoteket på Myrgatan till nyare lokaler på Hökargatan. Då anställdes även en kurator på 75 procent.

– Det var ett jättelyft, det här året har det verkligen märkts, säger Gunilla Eriksson-Uhr.

Tidigare har mottagningen haft ungefär 2 500 besök per år. I år var det över 3 000 redan i november.

Numera är det landstinget som ensamt ansvarar för barnmorska och läkare medan kommunen står för kurator och bekostar lokalerna.

– Den här goda samverkan vi utvecklat under året är fantastisk, tycker Gunilla Eriksson-Uhr.

Det är stor skillnad mot då hon började jobba på ungdomsmottagningen för 15 år sedan.

Den vanligaste besökaren är en tjej mellan 15-20 år. Även om mottagningen i Hedemora har förhållandevis många killar så utgör de inte mer än drygt 15 procent.

Besöken hos Gunilla Eriksson-Uhr rör ofta preventivmedel, provtagning eller menstruationsbesvär. Hos kuratorn Malin Lundin vill många tala om stress, relationer, familjeproblem eller sexuell identitet.

– En del som kommer hit känner bara att de behöver prata men de vet inte riktigt om vad, berättar hon.

Det går att vända sig till ungdomsmottagningen om i stort sett allting. Man får alltid ett personligt möte om det så bara handlar om att boka en tid.

Alla som kommer gör det frivilligt och just lättillgängligheten är en framgångsfaktor. De som jobbar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt. Mottagningen har egna lokaler som är skilda från annan verksamhet. Ingen ska behöva träffa en vuxen släkting eller bekant i väntrummet.

– Vi jobbar hälsofrämjande och väldigt brett. Fler föräldrar än förr ringer och bokar tid åt sina barn, de hör själva till en generation som vuxit upp med ungdomsmottagningen, berättar Gunilla Eriksson-Uhr.

Besökare på ungdomsmottagningen är däremot inte tvungna att berätta för sina föräldrar att de varit där.

För några år sedan var Dalarna och Gästrikland de län som hade flest fall av klamydia.

– Vi har arbetat idogt med information och vi ser en liten minskning, säger Gunilla Eriksson-Uhr.

1970-talets stora könssjukdom gonorré, den så kallade dryparn, utrotades helt i Sverige efter en massiv informationskampanj. Men i dag finns det en inhemsk smitta igen.

Varje gonorréfall blir ett specialistärende, eftersom det existerar så många olika stammar. Dessvärre har en det upptäckts en gonorrébakterie som är resistent mot all antibiotika. Den går alltså inte att bota.

Även mycoplasma genitalium kan vara delvis resistent mot penicillin. Mycoplasma genitalium är sexuellt överförbart men ger ofta inga symptom.

– Mycoplasma genitalium är ännu inte klassad som samhällsfarlig, men vi har märkt en ökning, berättar Gunilla Eriksson-Uhr.

För de som jobbar på ungdomsmottagningen är det viktigt att veta vilken verklighet som ungdomar lever i, vad de pratar om och vilka trender det finns i samhället. Ett mål är att få mottagningen i Hedemora HBTQ-certifierad (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer).

Personalen får regelbundet professionell handledning i Borlänge och är förstås specialiserad på att arbeta med ungdomar. De är experter på tonårsutveckling. Problem upptäcks tidigt vilket är betydelsefullt både ur mänsklig och ur samhällsekonomisk synvinkel.

– Det är viktigt att politiker ser ungdomsmottagningen som den enorma resurs den är, säger Gunilla Eriksson-Uhr.

Mer läsning

Annons