Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomens Hus betalar hyra - inte Koch-sällskapet

/

Ungdomens hus letar nya lokaler. Föreningen klarar inte av den hyreshöjning som IOGT/NTO begär. Nuvarande hyra på 12 000 kronor per år efter subventioner från kommunen är precis vad föreningen klarar av. Samtidigt har Martin Koch-sällskapet, som levt hyresfritt i alla år, bestritt kommunens hyreskrav på 7 000 kronor för 2011. Sällskapet kräver att hyresfriheten ska bestå.

Annons

– Den nya hyran ligger på 7 920 kronor per månad, vår del skulle bli omkring 3 000 kronor. Det är helt orimligt för oss att betala så mycket. Därför måste vi hitta en ny lokal, säger Annette Falk ledare på Ungdomens Hus.

Kultur- och fritidsnämnden och IOGT/NTO har visserligen kommit överens om att det nuvarande hyresavtalet som skulle ha gått ut vid nyår ska bestå fram till den 31 mars. Det ger Ungdomens Hus en respit på tre månader för att hitta en ny lokal.

– Jag tycker att föreningar borde behandlas mer lika. Martin Koch-sällskapet består ju av vuxna människor som har lite andra möjligheter att betala hyra än våra tonåringar, säger Annette Falk.

Hon är inte helt negativ till en flytt från före detta Gussarvsskolan som skulle ge möjlighet att bygga fler repetitionslokaler för alla musikutövare som söker sig till Ungdomens Hus. Skejtplattan som åkarna själva har byggt på skolgården lever sitt eget liv oberoende av föreningen och kan vara kvar.

– Vi har fått en faktura på årshyran från kommunen som jag har bestritt. Vi har inga pengar utöver våra medlemsavgifter och kan inte betala någon hyra, säger ordföranden Annbritt Grünewald.

Hon anser att sällskapets hyresfrihet bygger på en gammal överenskommelse från början på 80-talet då Martin Kochrummet inreddes i den då återuppbyggda Lagmansgården.

– Rummet fungerar både som museum över Martin Koch och de andra författarna i Hedemora-parnassen och som en möteslokal öppen även för andra föreningar. Det är orimligt att vi som arbetar för att förvalta kulturarvet efter dem ska betala en årshyra för de fyra sammankomster per år vi har i lokalen.

Annbritt Grünewald anser att det är fel att jämföra en förening för ungdomar som har ständigt pågående aktiviteter i sin lokal med en kulturförening som arbetar ideellt för att hålla minnet levande av några av Hedemoras viktigaste kulturpersonligheter.

– Vi har föreslagit att kommunen övertar ansvaret för Martin Koch-rummet och inventarierna där. Då kan vi betala hyra för de tillfällen då vi använder lokalen, säger hon.

Enligt förvaltningschefen Kjell Rosén ligger den hyra kommunen betalar till Hedemora Bostäder för Martin Koch-rummet på omkring 100 000 kronor per år.

Mer läsning

Annons