Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UF-företag vill öka trafiksäkerheten

/
  • Isabelle Arvidsson, Linnea Arvidsson och Sara Lundvall är trion bakom Awake UF. De säljer ett larm som varnar trötta bilförare om de somnar vid ratten.
  • Larmet består av en öronsnäcka som fästs bakom bilförarens högra öra, somnar han eller hon börjar larmet vibrera eller tjuta, beroende vilken förinställning som är valt.

30 procent, troligen fler, av bilolyckorna under ett år förorsakas av trötta bilister.
Nu hoppas tjejerna bakom ungdomsföretaget Awake UF kunna bidra till att den siffran sänks tack vare en örsnäcka som väcker bilförare som slumrar till.

Annons

Linnea Arvidsson, Isabelle Andersson och Sara Lundvall går tredje året samhällsekonomiska programmet på Martin Koch-gymnasiet. I somras tog de körkort och under delen av utbildningen som tog upp risker i trafiken fick de upp ögonen för hur vanligt det är att förare somnar vid ratten och förorsakar olyckor.

– Det var mycket vanligare än vi trodde, säger de.

Tjejerna hade redan tidigare bestämt sig för att starta tredje årets obligatoriska UF-företaget tillsammans. Med sina nyförvärvade kunskaper i bagaget bestämde de sig för att företaget skulle handla om trafiksäkerhet och idén om att sälja ett larm som förhindrar att bilförare somnar vid ratten kläcktes. Awake UF var därmed fött.

Linnea, företaget ekonomisansvarige, Isabelle med ansvar för marknadsföring och verkställande direktör Sara, letade efter larm på den svenska marknaden, men utbudet var klent och uppfyllde inte deras krav. Ett tag funderade de på att konstruera ett eget, men så hittade de en tillverkare i Kina på internet med den produkt de letade efter. Tjejerna, som tyckte det var onödigt att uppfinna hjulet två gånger, kontaktade företaget.

Tack vare sponsring och förbeställningar kunde tjejerna beställa 300 larm direkt. Samtliga såldes omgående och nu har de beställt ytterligare 700. Larmet består av en öronsnäcka som bilföraren sätter fast på sitt högra öra och när huvudet faller framåt reagerar snäckan genom börja vibrera, eller tjuta, beroende vilken inställning som är förvalt.

– En del frågar om man exempelvis kan böja sig fram och slå på stereon, men det är ingen fara, säger tjejerna som själva har testat produkten men är noga med att betona att larmet inte erbjuder 100-procentig säkerhet eftersom det inte aktiveras om förarens huvud faller åt sidan.

Till öronsnsäckan följer två laddningsenheter, en för vanlig stickontakt, en för laddning i bilen.

– På det viset kan larmet alltid ligga i bilen och finnas där när man behöver det, säger Linnea.

I första hand kommer trion bakom Awake UF att marknadsföra produkten mot yrkesförare på åkerier och bussbolag. Men på www.awakeuf.se kan även privatpersoner köpa ett larm.

– Vi fick riktigt bra kontakt med den kinesiska tillverkaren på en gång, och eftersom det inte finns några mellanhänder kan vi hålla ett bra pris, säger tjejerna.

Mer läsning

Annons