Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska stålarbetare fruktar för Outokumpu

Demonstrationerna mot Outokumpus planer på att gå samman med ThyssenKrupps rostfria del Inoxum har redan kommit i gång i Tyskland.

Annons

Anslutna till IG Metallfacket vid Thyssen Krupp enhet i Bochum fruktar massiva nedskärningar - 500 anställda kan mista jobbet varnar facket. IG Metallfruktar också för att ett samgående innebär minst lika stora nedskärningar i fabriken i Krefeldf där .

IG Metalls bedömning är att 2500 till 3000 tyska arbetstillfällen inom ThyssenKrupps rostfria del är hotade på sikt om fusionen blir av.Inoxum har stora anläggningar i Krefeld med 2100 anställda i Bochum, Düsseldorf och i Hesse.

I Krefeldt gick arbetarna ut på gatan redan på måndagen och på fredag och i nästa vecka har IG Metall utlyst nya manifestationer i de tyska stålorterna.

IG Metalls krav på Outokumpu lyder "inga uppsägningar". Misstron mot en finsk ägare är stor efter Nokia-Siemens neddragniongar i Tyskland och att finska elpriser är betydligt lägre gör facken än mer oroade.

Finansanalytiker bedömer också att ett samgående innebär att Outokumpu-Inoxum får 60-70 procents marknadsandel och kommer att tvingas avyttra någon enhet för att få en fusion godkänd av EU, den italienska delen ThyssenKrupp Acciai Speciali Terni nämns i detta sammanhang.

Steel Business Briefing spekulerar i att Outokumpu kommer att omlokalisera duplexproduktionen i Avesta till antingen Tyskland eller Finland.

Mer läsning

Annons