Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft ekonomiskt år väntar för kommunen

/
  • Ulf Hansson vill hitta sätt att locka nya människor in i politiken.
  • Kommunalrådets rum är fortfarande kalt och gardinlöst efter renoveringen. Inte ens datorn är inkopplad än, har han konstaterat.

2012 blir ett år med stora utmaningar för Hedemoras kommunpolitiker. Ekonomin har liknats vid Ebberöds bank och nu ser hundratals jobb ut att försvinna i krisens spår.
Det är kommunalrådet Ulf Hanssons yttersta ansvar att navigera kommunen i rätt kurs. Knappast avundsvärt, men själv verkar han ta uppdraget med ro.

Annons

Kommunalrådets tjänsterum på bottenvåningen i rådhuset har nyss renoverats. Gardinerna ligger fortfarande i plast på skrivbordet och datorn har ännu inte kopplats in.

– De får väl ringa i stället om de vill något.

Ulf Hansson håller på att repa sig efter en förkylning som han fick efter den senaste resan till England. Han brukar åka dit varje år för att se favoritlaget Grimsby Town spela fotboll. Den här gången reste han med sina två döttrar. De körde runt i hyrbil och gick på fotbollsmatcher tre dagar i rad. Något slott hann de också besöka liksom Museum of Science i Manchester och så var de på rockklubb.

Sedan några dagar är han tillbaka i Hedemora. En ny ordförandegrupp har hunnit bildas. Ett schema är nyligen upprättat för hur de som sitter i den ska arbeta framöver.

För mot slutet av 2011 blev det en förändrad politisk majoritet i kommunen med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet. Något som för de flesta kom som en total överraskning och som också retade upp vissa.

Varför var ni så hemlighetsfulla?

– Ifall det inte skulle bli något och vi ville inte stänga dörrarna åt något håll heller innan allt var klart, lite hemlighetsfull lär man vara, säger Ulf Hansson som är nöjd med att inget läckte ut i förväg.

Den nybildade majoritetens kanske viktigaste uppgift är att få ordentlig kontroll över kommunens ekonomi. Men också att hantera alla varsel om uppsägningar som kommit slag i slag den sista tiden.

– Lägger man ihop alla varsel rör det nästan 300 personer. Det är viktigt att försöka påverka statsmakterna så att vi kanske kan få mer pengar till vårt komvux, säger Ulf Hansson.

Han tycker ändå inte att allt är nattsvart. Boliden satsar rejält på gruvan i Garpenberg och många små och medelstora företag i kommunen går bra. Det finns också hopp om att någon tar över driften av Grådö mejeri, vilket torde göra att flera av de hotade jobben blir kvar.

– I framtiden kommer det också att saknas arbetskraft i Dalarna. I kommunen kommer vi att behöva anställa cirka 20 personer inom vård och omsorg varje år framöver på grund av pensionsavgångar.

Vad tycker du har varit positivt under 2011?

– Att vi äntligen beslutat att bygga tre vindkraftverk för nära 100 miljoner kronor, att det satsas fyra miljarder i gruvan och att vi utsågs till bästa skolkommun.

Även äldreomsorgen fick gott betyg i en undersökning från Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting, påpekar han.

Det här året vill Ulf Hansson att kommunens ekonomi ska bli starkare.

– Det har varit på gränsen i flera år, vi har gjort slut på nästan alla pengar som kommit in. Och vi vet inte ännu hur 2011 slutade om vi ska vara ärliga, konstaterar han.

En marginal på två procents överskott, cirka 15-16 miljoner kronor, vore önskvärt.

Den närmsta framtiden innehåller också ett antal frågetecken. Till exempel ska kollektivtrafiken upphandlas igen.

– Men de enda linjer som är lönsamma är Falun–Borlänge och faktiskt Vikmanshyttan–Hedemora, vilket beror på att Migrationsverket har så många boenden i Vikmanshyttan.

Ulf Hansson är också mäkta irriterad på SJ som inte längre låter alla tåg stanna i Hedemora och Säter.

– Det enda vi kan göra är att påtala att det är fel. Det behövs även mer satsning på järnvägen oavsett var vi befinner oss, mer satsning på infrastruktur. Vi kan bara önska och trycka på från kommunens sida.

På riksplanet tycker han inte att det finns någon riktig politisk opposition. Hans eget parti, Socialdemokraterna, har aldrig haft så låga siffror i opinionsundersökningarna.

– Det är inte roligt att följa men svårt att sia om hur det utvecklas. Det behövs krafttag från oss Socialdemokrater om vi ska få det här att lyfta, säger Ulf Hansson som tror att medicinen är ett tydligt ledarskap och en tydlig politik.

Han tycker att Håkan Juholt ska vara kvar ett tag till. Man kan inte byta partiledare för ofta bara för att höja opinionssiffrorna.

Ulf Hansson har hört Håkan Juholt tala flera gånger.

– Jag tycker att han är en alldeles utmärkt talare och inspiratör egentligen.

På hemmaplan skulle Hedemoras kommunalråd helst se att fler yngre engagerade sig politiskt.

– Vi har klarat oss hyfsat i vårt parti liksom Centern. Men hos de andra finns just inga unga alls i fullmäktige. Det har också blivit sämre med jämställdheten efter det senaste valet tyvärr, fortsätter han och syftar särskilt på nykomlingarna Långshyttepartiet och Sverigedemokraterna som bara har män på ledande poster.

Han tycker att det är alla partiers ansvar att försöka vara en spegelbild av samhället. Kortare möten och att låta dem som bara vill engagera sig i enstaka frågor få göra det, kan vara ett sätt att locka nya människor in i politiken.

– Det tycker jag i alla fall, vi kanske inte kan kräva engagemang överallt.

Mer läsning

Annons