Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt om saligheten på stämman

/
  • Alla skrymslen och vrår av Herrgården i Stjärnsund fylldes med spelmän som spelade med vänner eller nya bekantskaper.
  • I varje rum satt spelmän och spelade. Besökarna gick från rum till rum och lyssnade.
  • Trion
  • Tre av spelmännen som hade slagit sig ner och spelat inne i ett av alla Herrgårdens rum.
  • I ett av rummen på nedervåningen spelades det upp till dans för de dansanta besökarna.

Glada spelmän i alla skrymslen och vrår och folkmusik som strömmade från Herrgårdens rum. Midvinterstämman i Stjärnsund blev succé på nytt.
– Vi slog besöksrekord i år igen, säger Helena Kåks.

Annons

Den sjunde Midvinterstämman på Herrgården i Stjärnsund på onsdagskvällen lockade spelmän och besökare från när och fjärran. På nedervåningen fanns, som brukligt, ett dansgolv för de dansanta. En trappa upp fanns en öppen scen samt en rad rum som öppnade upp för nya konstellationer och mycket improvisation.

– Det uppstår spontant. Man sätter sig ner och börjar spela. Oftast känner man igen låtarna, men när det kommer en okänd låt får man börja med att improvisera lite och sedan haka på de andra när refrängen kommer för andra gången, förklarar Ninna Lagerberg, från Hedemora.

– Det här är väldigt trevligt, tillägger hon innan det nykomponerade bandet spelar en ny bit.

Flera annorlunda instrument fanns också på stämman.

– Det här används knappt allt i Sverige. I den amerikanska folkmusiken är den dock rätt vanlig, berättar Lennart Törnqvist, som kommer från Häggebäcken, söder om Krylbo, och visar upp sin autoharpa.

– Jag har förstärkt den så att jag också ska höras när de andra sätter i gång, säger han med ett skratt.

I rummet med den öppna scenen, där spelmännen kunde skriva upp sig för att spela för publik, spelade Mats Hellstrand, Maja Neverland och Olle Westin från Karbenning utanför Norberg.

– Det är första gången vi är på den här stämman. Annars har vi varit här på sommarstämmorna. Vi vet att det är bra arrangemang här och det är ju rysligt med folk här inne, verkligen imponerande, säger Mats Hellstrand.

Trion kallar sig själva för "Trolska".

– Vi spelar klassisk svensk folkmusik. Bra låtar från olika folkmusiker, blandade med egna låtar, säger Mats Hellstrand.

Bakom nästa dörr står ett helt gäng med musiker i en stor ring och spelar.

– Det här är två band, bland annat Tobbes Kök som ska spela på scenen senare i kväll, som spelar lite. Sedan har ett par löshästar, som jag själv, hakat på, förklarar Johan Götlind, från Falun.

Arrangörer för Midvinterstämman var Föreningen Folkmusikfesten i Stjärnsund, Korsmora spelmän, Polhemsstiftelsen och Stjärnsunds herrgård. Detta var sjunde gången som stämman anordnades.

– Vi ville testa att köra en stämma i mellandagarna när alla har firat jul och vill komma ut lite. Och det verkar ju ha varit en bra idé, vi slog rekord med 200 besökare i fjol och i år räknade vi till drygt 200. Ryktet om stämman sprider sig, bland annat via mun-till-mun-metoden, men nu kan det nästan inte växa mer, det var riktigt trångt i och mellan alla rummen, säger Helena Kåks, ordförande i Föreningen Folkmusikfesten och ledare för Korsmora spelmän.

Mer läsning

Annons