Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditioner och ömsesidig respekt

/

Jimmy Werf är Hedemora Garpenberg församlings nya präst. Han är 26 år gammal och talar gärna om alla människors lika värde.

Annons

Jag träffar Jimmy Werf på hans spartanskt inredda arbetsrum där han sitter och skriver på morgondagens predikan. På väggen hänger en affisch av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin föreställande en cyklande Jesus. Elisabeth Ohlson Wallin har gjort flertalet kontroversiella konstverk med religiöst tema som provocerat både en och annan.

– Den hängde här när jag flyttade in, säger han. Provokation är väldigt nyttigt. Då fastnar man inte i gamla hjulspår.

Jimmy Werf är född och uppvuxen i Karlskoga men har de senaste åren studerat till präst i Uppsala. Den 9 juni i år prästvigdes han i domkyrkan i Västerås och har sedan dess jobbat i Hedemora som nu har 3,5 prästtjänster. Den första tiden har varit hektisk med flera vigslar och dop kring midsommar och även en del byråkrati.

– Prästyrket innehåller faktiskt en hel del pappersarbete. Förutom att skriva predikningar ska bland annat en rad formulär fyllas i.

Församlingens nytillskott har inget emot att bli kallad präst även om den formella titeln en tid fram över är en annan.

– Just nu har jag den fina titeln pastorsadjunkt. Det kallas man första året. Det är lite som att läkare börjar med sin AT-tjänst.

Nästa dag (fredag) är det rockmässa som gäller och Jimmy Werf är laddad. Samtidigt framhåller han att det är "klassisk" gudstjänst varje söndag klockan 11.00.

– Det är spännande att komma till en ny arbetsplats och vara med och utveckla. Men traditioner är viktiga. Viktigare än vad man kanske tror.

Jimmy Werf brinner för ämnen som handlar om ömsesidig respekt. Som medlem i "Svenska Kyrkans Unga" började han arbeta med normfrågor och i år ska han vara med och viga på Pridefestivalen.

– Det är kul att vara med i en kyrka som internationellt sätt ser väldigt progressivt på dessa frågor. Å ena sidan är kyrkan en traditionsbärare. Å andra sidan får man aldrig göra avkall på alla människors lika värde. Min upplevelse av Hedemora församling är att den består av alla möjliga människor och att alla är välkomna.

Den nya prästen vill jobba för att få alla människor att må bra i sig själva.

– Samhället i dag kräver väldigt mycket av människor. Kyrkan bör ha en roll som visar att allt inte bottnar i prestation. Du har ett värde även om du inte gör något.

På frågan om Gud är en "hen" svarar Jimmy Werf:

– Jag anser att hen är ett bra ord men att använda ett pronomen om Gud är bara ett sätt att förstå Gud. Jag brukar säga att Gud är större.

Annons