Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadades service hotas

Annons

Syninstruktören är inte en lagstadgad service som kommunerna måste tillhandahålla sina invånare. Trots det har Hedemora ansett det så viktigt att man haft en 50 procentig syninstruktörstjänst, som nu riskerar att försvinna. I samband med det sparbeting på 1,3 miljoner som vård- och omsorgsförvaltningen har, finns ett förslag att tjänsten ska tas bort, en besparing på 190 000 kronor.

Synskadades riksförbund Hedemora - Säter, SRF, reagerar starkt mot förslaget.

- Det vore en katastrof, säger Anne-Marie Fredborg, ordförande. Och det konstiga är att det blir ingen besparing, det är så kortsiktigt tänkt att jag blir frustrerad.

Anne-Marie Fredborg berättar att en synskada ofta uppstår över en natt, orsakad av en blödning eller blodpropp. De som drabbas är till största delen äldre personer.

- De som drabbas hamnar i chock. Det är en stor sorg och de blir ofta handlingsförlamade och klarar inte av att längre bädda sängen, diska eller göra någonting.

Det är då syninstruktören ska träda in genom att hjälpa till att få vardagen att fungera igen. En markering vid 200 grader på ugnen, eller vid vittvätt på tvättmaskinen är enkla knep som kan underlätta och ge ökat självförtroende.

- Det handlar om hjälp till självhjälp så enkelt är det, säger Anne-Marie Fredborg. Alla vill ju klara sig själv om de kan.

Om den synskadade inte får den hjälpen, måste de ta hjälp av hemtjänsten och det kan skapa otrygghet menar Anne-Marie Fredborg. Hemtjänstpersonalen har id-brickor, men dem ser ju inte den synskadade. De blir nya röster vid nästan varje besök och vem vågar man släppa in?

Vård- och omsorgsförvaltningen har efter att ha träff med SRF gjort en konsekvensanalys av vad som riskerar att hända om syninstruktören försvinner. I den konstaterar man att det finns risker för bland annat ett ökat behov för de synskadade att få sin mat hemkörd, ha tillgång till hemtjänst eller att de till och med måste flytta till särskilt boende. Det finns också risken att hamna i isolering som kan leda till depressioner. För kommunens hemtjänstpersonal riskerar det också att bli en högre arbetsbelastning.

Mer läsning

Annons