Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få stöd för utsatta kvinnor

/
  • Kvinnofrid. Kvinno- och Tjejjouren i Borlänge är en fristad för utsatta kvinnor i södra Dalarna. – Det är viktigt att kvinnor som söker hjälp hos oss eller hos kommunen inte känner sig ifrågasatta. Och att personal inom socialtjänsten är utbildad i det här ämnet, säger Ann-Sofie Sterio som jobbar på jouren.  Foto: Jenny Lagerstedt

Annons

I ett helt vanligt hyreshus i Borlänge har Kvinno- och Tjejjouren sina lokaler. Det rör sig om två identiska lägenheter och på brevinkasten står två vanliga efternamn som inte väcker några som helst misstankar. En av lägenheterna är jourpersonalens arbetsplats. Rummen är omsorgsfullt inredda som ett extra hemtrevligt kontor. Möblerna är ljusa och de stora fönstren släpper in rikligt med dagsljus. I den andra lägenheten finns det skyddade boendet. Dit kommer kvinnor och barn som inte vågar sova hemma på grund av våld från en man.

- Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig börjar med ett knytnävsslag. När slaget kommer är kvinnan redan nedbruten och kontrollerad, säger Carina Wieweg.

Hedemora kommun hade näst flest anmälningarna av grov kvinnofridskränkning år 2006 i Dalarnas län, i relation till kommunens folkmängd. Bara Smedjebacken hade fler. Även när det gäller misshandel av kvinna då offer och gärningsman känner varandra hade Hedemora kommun näst flest anmälningar, strax efter Smedjebacken. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Trots det är Kvinnojouren i Hedemora nedlagd sedan flera år tillbaka.

Kvinnor i Hedemora som behöver stöd är välkomna att höra av sig till jouren i Borlänge, men ska i första hand kontakta Kvinnojouren i Avesta.

- De små kommunerna i Dalarna tar inte tillräckligt med ansvar. Vi på jouren i Borlänge har ett stort upptagningsområde i och med att det finns så få jourer. Vi nekar ingen hjälp, oavsett vilken kommun man bor i, säger Carina Wieweg.

- Varje liten kommun kan inte ha en egen kvinnojour, men socialtjänster i kommuner i Södra Dalarna lägger mycket på oss, säger Ann-Sofie Sterio på Kvinno- och Tjejjouren i Borlänge.

Kvinnojouren är till för att ge stöd till utsatta kvinnor. De erbjuder samtalsstöd för de som vill prata, de hjälper till med polisanmälningar och så följer de med kvinnor till både socialtjänsten och på rättegångar. För de som inte känner sig säkra hemma finns det skyddade boendet. Där kan en kvinna bo under alltifrån en helg till några månader.

- Vi räddar ingen. De här kvinnorna räddar sig själva, säger Carina Wieweg.

Brottsofferjouren Hedemora-Avesta är en sammanslutning som också arbetar med att hjälpa utsatta kvinnor. Trots att personerna som söker hjälp är tämligen jämt fördelade mellan kommunerna, är de flesta stödpersonerna från Avesta.

- Fler människor i Hedemora borde engagera sig och känna sitt ansvar. Vi är tretton personer från Avesta inom Brottsofferjouren, men bara två från Hedemora. Intresset är av någon anledning svalt, säger Helge Eriksson som arbetar ideellt som stödperson

Mer läsning

Annons