Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surfa världen runt - på en soffa

/

Annons

Couch-surfing, eller soffsurfing som det också kallas, är ett nytt sätt att resa och uppleva världen. Det handlar helt enkelt om att resa utomlands och bo gratis hos andra soffsurfare. Via en hemsida på Internet kan 284 631 registrerade soffsurfare världen över hitta en soffa att låna i Berlin, Beirut, Bangkok eller... Borlänge.

Sandra Lindroth är soffsurfare. Hon och hennes pojkvän Stefan Lindberg bor i Borlänge och de har precis kommit hem från USA där de under fem veckor har rest och soffsurfat.

- I New York fick vi bo hos en tjej i Brooklyn som bodde i en gammal fabrikslokal. Vi var där under nationaldagen 4 juli och då tog hon med oss på en fest uppe på ett hustak. Där ifrån såg vi alla fyrverkerier över New Yorks skyline. Det tyckte vi var häftigt, säger Sandra Lindroth.

Hon berättar att kvinnan de bodde hos i Los Angeles hade swimmingpool, en stor villa och tog med dem på karaoke. I San Diego hängde de på stranden med värden och hennes kompisar. Och han som de sov en natt hos i Las Vegas tipsade om stans bästa buffé.

- I San Fransisco bodde vi i en vecka hos en kille som hette Whoolee i hans lilla etta. Han hade två innekatter som röjde omkring på nätterna. För den som har svårt att sova hade det kunnat vara jobbigt, men jag sov bra. Man kan inte begära hur mycket som helst när man reser så här, säger Sandra Lindroth.

Hon berättar att Whoolee tog med sig dem ut på olika barer och visade San Fransiscos smultronställen. Den som är soffsurfingvärd ska kunna låna ut en sovplats i sitt hem, men kan även ta med gästen på sociala aktiviteter som inte är så lätt att finna som turist.

- Förutom att du spar en massa pengar genom att resa på det här viset, så är det kul för att du ser alla städer på ett helt annat sätt. Du kommer bort från den traditionella turistsynvinkeln.

Hon säger att det jobbigaste med soffsurfingen är att aldrig veta hur det kommer att vara på nästa ställe och vad för sorts personer värden kan tänkas vara.

- Man vet ju inte riktigt hur folk är när man bara skriver till varandra. Fast och andra sidan var ju alla som tog emot oss snälla, även om inte alla ställen som vi sov på var de renaste och fräschaste, säger Sandra Lindroth.

Det fina med hela systemet är att en soffsurfare ska vara både värd och gäst. Sandra Lindroth har själv haft besök av soffsurfare innan hon åkte på sin soffsurfingresa i USA.

- Det var en tjej från Österrike som var ett riktigt Mando Diao-fan. Så jag tog med henne och visade deras gamla skola och sånt. Hon var här i februari, så vädret var väl inte det bästa, det var så grått och kallt. Annars skulle jag satsa på att ta med en soffsurfargäst ut i naturen, säger Sandra Lindroth.

På soffsurfarnas hemsida står det att soffsurfing inte bara vill förändra hur vi reser, utan hur vi relaterar till världen. De menar att den som öppnar upp sitt hem för en främmande människa, också öppnar upp sitt hjärta. Och på så sätt bidrar den här internationella rörelsen till en bättre och tolerantare värld

Just nu finns 220 länder och 29 175 städer representerade på soffsurfarnas internationella medlemssida. Och vem vet vilken soffa i världen som du kommer att sova på nästa gång du reser utomlands.

Fakta: Så soffsurfar du säkert

  • Först och främst, besök www.couchsurfing.com och bli medlem. Där kan du kommunicera med de du ska soffsurfa hos så att ni lär känna varandra innan du påbörjar din resa.
  • Var noga att de du bestämmer att du ska bo hos har många och goda referenser på hemsidan.
  • Lämna adress och telefonnummer till de du ska bo hos till någon anhörig hemma.

Mer läsning

Annons